sobota, 5 kwietnia 2014

Sernik nowojorski

sernik, klasyczny, nowojorski, polewa z kwaśnej śmietany, przepis






Klasyczny, kremowy sernik z warstwą polewy na bazie kwaśnej śmietany, pieczony w kąpieli wodnej. Znany i bardzo lubiany na całym świecie. Świetnie smakuje samodzielnie, ale ja lubię wzbogacać jego smak poprzez dodatek musu malinowego. Polecam! :)

Składniki (forma 21-22 cm):

250 g ciasteczek digestive
100 g masła

1 kg twarogu sernikowego
(można użyć też serka typu Philadelphia albo część twarogu zastąpić serkiem mascarpone)
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki śmietany
(użyłam 36 proc., można użyć też np. 18 proc.)
4 jajka
skórka starta z 1 dużej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Oraz:

1 szklanka śmietany 18 proc.
2 łyżki cukru pudru

Opcjonalnie:

250 g zmiksowanych malin, przetartych przez sitko i dosłodzonych do smaku


sernik, z malinami, malinowy mus, nowojorski, przepis na


Ciasteczka kruszymy w melakserze. Dodajemy roztopione masło - mieszamy. Wykładamy formę ciasteczkami (boki również) i wstawiamy do lodówki. Twaróg umieszczamy w misce, dodajemy mąkę, cukier - miksujemy. Dorzucamy stopniowo jajka, miksując po każdym przez ok. 30 sekund. Na koniec wlewamy śmietankę, skórkę z cytryny i ekstrakt. Miksujemy do połączenia. Przelewamy masę na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Na najniższym poziomie, pod sernikiem, ustawiamy dużą blaszkę. Wlewamy do niej gorącą wodę i zamykamy piekarnik. Pieczemy sernik przez 15 minut, potem zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i wykładamy na sernik delikatnie śmietanę, wymieszaną z cukrem pudrem. Pieczemy sernik jeszcze przez 10 minut. Uchylamy następnie drzwiczki i studzimy. Po całkowitym wystudzeniu, wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem możemy polać sernik musem malinowym. Smacznego!

wysoki, sernik, nowojorski, sprawdzony, przepis, najlepszy



39 komentarzy:

  1. Po prostu przepiękny sernik ! Jadłabym :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Żywcem wyjęty z jakiegoś amerykańskiego serialu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No po prostu idealny sernik! Wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie, ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. sernik jest cudowny! teraz mam wielki dylemat jaki upiec na święta, bo ten nie dosyć, że fantastycznie wygląda to jeszcze pewnie smakuje świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. och, cudny pod każdym względem!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ on wygląda! Cudo po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda, tak kremowo i delikatnie! Pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Doskonały :) i zdjęcia jak zawsze piękne !

    OdpowiedzUsuń
  10. Z musem malinowym zapewne smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już od dawna się za niego zabieram i jakoś nie mogę... Wyszedł Ci rzeczywiście cudownie, do tego ten sos, istna rozpusta! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Klikam tak sobie i wpadłam na Ciebie :)
    Jakże tu pięknie Paulinko i pytanie: Jak ja mogłam zyć bez tych wszystkich przepisów !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło, że do mnie wpadłaś :)
      Zostań na dłużej koniecznie :)

      Usuń
  13. Wygląda nieziemsko i mega apetycznie! Świetna inspiracja. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaką średnice ma blacha na której został zrobiony sernik??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz przed listą składników wspomniałam o tym :) 21-22 cm :)

      Usuń
  15. Sernik wygląda i smakuję pysznie :) ale mam pytanie, piekarnik ustawićz termoobiegiem czy na zwykłe grzanie ???

    OdpowiedzUsuń
  16. witam, mam pytanko: czy mogę ciasteczka digestive zastąpić zwykłymi herbatnikami?
    pozdrawiam, Kasia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. a czy zamiast mąki budyń można dodać?

    OdpowiedzUsuń
  18. Witaj kochana!
    Czy można zrezygnować z tych ciasteczek, by byl sam sernik, bez spodu?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Rozumiem że smietana 18 procent w przepisie to chodzi o kwaśna? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)