sobota, 2 listopada 2013

Czekoladowe babeczki z kremem orzechowo-czekoladowym


Krem, który przygotowałam do tych babeczek, w dużych ilościach znika z miseczki jeszcze przed przełożeniem go do rękawa cukierniczego. Jest pyszny i uzależniający, bo z dodatkiem Nutelli, którą mogłabym jeść chyba codziennie :) Pięknie zdobi babeczki, które wyglądają szykownie i kuszą :) Kto się częstuje? :)



Składniki na 12 babeczek:

1 1/4 szklanki mąki
 2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru

Oraz:

125 g mascarpone
3 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego (np. Nutelli)
200 g śmietanki 36 proc. 
1 łyżka cukru pudru

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem oraz mleko do momentu wykorzystania składników, a na koniec ekstrakt z wanilii. Masę przelewamy do papilotek, wyłożonych w formie na babeczki i pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy  na kratce.

Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce i miksujemy do momentu aż masa będzie odpowiednio gęsta. Na koniec dodajemy cukier puder i krem orzechowo-czekoladowy - miksujemy do połączenia. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy nasze babeczki. Smacznego!


27 komentarzy:

  1. Na krem z Nutelli piszę się :) babeczki w tych papilotkach wyglądają pięknie! Gdzie takie można znaleźć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tutaj na przykład: http://www.scandiloft.pl/sklep/index.php/foremki-19/foremki-tekturowe/papilotki-wolnostojace-w-czerwone-kropki-828.html :)

      Usuń
    2. Świetnie! Biorę się za przeglądanie :)

      Usuń
  2. Ten krem wygląda smakowicie !! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja, ja się częstuję taki pięknymi babeczkami :)
    a pierwsze zdjęcie totalnie mnie oczarowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba takie ciemne tło, możesz zdradzić co Ci służy za tło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupione na Allegro najzwyklejsze czarne tło fotograficzne :)

      Usuń
    2. Dziękuję, ale to jest tło papierowe czy z włókniny?

      Usuń
  5. ja chyba zjadłabym krem z połowy babeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny kremik, babeczki też :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają zjawiskowo, ślinka sama leci… :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No to ja poproszę, bo wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie się prezentują :) Właśnie piję kawę i przydałaby mi się jedna albo ze dwie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nutella <3 jedna z tych rzeczy, która nawet w dużych ilościach nie jest w stanie się przejeść. Krem wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow smakowite ! Marzyła mi się ta patera ale zdecydowałam się jednak na drucianą :) !

    OdpowiedzUsuń
  12. babeczki pierwsza klasa :) gratuluję wygranej !

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam! Czy babeczki po upieczeniu są w środku wilgotne i miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, babeczki są miękkie, bardziej wilgotne są z kolei te z tego przepisu: http://www.czekolada-utkane.pl/2013/03/cytrynowe-babeczki-z-dwukolorowym.html

      Usuń
  14. Gdzie kupiła Pani takie papilotki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj są dostępne: http://www.scandiloft.pl/sklep/index.php/foremki-28/papilotki-wolnostojace-w-czerwone-kropki-776.html

      Usuń
  15. Dzień dobry! Chciałabym zapytać, ile wychodzi babeczek z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzień dobry, czy gotowe babeczki wytrzymają noc i rano do następnego dnia bez uszczerbku np. na masie? Czy może w miarę możliwości należy ją przygotować jak najbliżej (1h-2h) czasu podania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jest taka możliwość i bardzo zależy nam na idealnym wyglądzie babeczek, warto przygotować krem te 1-2 h przed podaniem - wtedy będzie prezentował się najlepiej.

      Usuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)