Krem, który przygotowałam do tych babeczek, w dużych ilościach znika z miseczki jeszcze przed przełożeniem go do rękawa cukierniczego. Jest pyszny i uzależniający, bo z dodatkiem Nutelli, którą mogłabym jeść chyba codziennie :) Pięknie zdobi babeczki, które wyglądają szykownie i kuszą :) Kto się częstuje? :)
Składniki na 12 babeczek:
1 1/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 1/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2 jajka
3/4 szklanki cukru
Oraz:
125 g mascarpone
3 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego (np. Nutelli)
200 g śmietanki 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem oraz mleko do momentu wykorzystania składników, a na koniec ekstrakt z wanilii. Masę przelewamy do papilotek, wyłożonych w formie na babeczki i pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce.
Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce i miksujemy do momentu aż masa będzie odpowiednio gęsta. Na koniec dodajemy cukier puder i krem orzechowo-czekoladowy - miksujemy do połączenia. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy nasze babeczki. Smacznego!
Na krem z Nutelli piszę się :) babeczki w tych papilotkach wyglądają pięknie! Gdzie takie można znaleźć?
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Tutaj na przykład: http://www.scandiloft.pl/sklep/index.php/foremki-19/foremki-tekturowe/papilotki-wolnostojace-w-czerwone-kropki-828.html :)
UsuńŚwietnie! Biorę się za przeglądanie :)
UsuńTen krem wygląda smakowicie !! :)
OdpowiedzUsuńja, ja się częstuję taki pięknymi babeczkami :)
OdpowiedzUsuńa pierwsze zdjęcie totalnie mnie oczarowało :)
Bardzo mi się podoba takie ciemne tło, możesz zdradzić co Ci służy za tło?
OdpowiedzUsuńKupione na Allegro najzwyklejsze czarne tło fotograficzne :)
UsuńDziękuję, ale to jest tło papierowe czy z włókniny?
UsuńZ włókniny :)
Usuńja chyba zjadłabym krem z połowy babeczek :D
OdpowiedzUsuńFajny kremik, babeczki też :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne!
OdpowiedzUsuńWyglądają zjawiskowo, ślinka sama leci… :)
OdpowiedzUsuńNo to ja poproszę, bo wyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują :) Właśnie piję kawę i przydałaby mi się jedna albo ze dwie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNutella <3 jedna z tych rzeczy, która nawet w dużych ilościach nie jest w stanie się przejeść. Krem wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńWow smakowite ! Marzyła mi się ta patera ale zdecydowałam się jednak na drucianą :) !
OdpowiedzUsuńbabeczki pierwsza klasa :) gratuluję wygranej !
OdpowiedzUsuńDziękuję baaaardzo! :))
UsuńWitam! Czy babeczki po upieczeniu są w środku wilgotne i miękkie?
OdpowiedzUsuńTak, babeczki są miękkie, bardziej wilgotne są z kolei te z tego przepisu: http://www.czekolada-utkane.pl/2013/03/cytrynowe-babeczki-z-dwukolorowym.html
UsuńGdzie kupiła Pani takie papilotki?
OdpowiedzUsuńTutaj są dostępne: http://www.scandiloft.pl/sklep/index.php/foremki-28/papilotki-wolnostojace-w-czerwone-kropki-776.html
UsuńDzień dobry! Chciałabym zapytać, ile wychodzi babeczek z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńNapisałam na początku przepisu :) Ok. 12 :)
UsuńDzień dobry, czy gotowe babeczki wytrzymają noc i rano do następnego dnia bez uszczerbku np. na masie? Czy może w miarę możliwości należy ją przygotować jak najbliżej (1h-2h) czasu podania?
OdpowiedzUsuńJeśli jest taka możliwość i bardzo zależy nam na idealnym wyglądzie babeczek, warto przygotować krem te 1-2 h przed podaniem - wtedy będzie prezentował się najlepiej.
Usuń