wtorek, 24 marca 2015

Kokosowa granola - zdrowe i szybkie śniadanie



Domowa granola ma jeden, ogromny minus - znika zdecydowanie zbyt szybko, bo często wyjadana jest prosto ze słoiczka bez żadnych dodatków. Tym razem przyrządziłam granolę z dodatkiem dużej ilości wiórków i płatków kokosowych. Z podanych proporcji wychodzi spora puszka, która wystarczy na wiele śniadań. Należy dodać tylko ulubione owoce oraz jogurt naturalny i zdrowe śniadanie gotowe! :)

Kokosowa granola - zdrowe i szybkie śniadanie

Składniki:
3 szklanki (ok. 300 g) płatków owsianych górskich lub wieloziarnistych 
(użyłam miksu owsianych, jęczmiennych, żytnich i pszennych)
3 łyżki otrębów
1/2 szklanki pestek dyni
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki suszonej żurawiny
3 łyżki jagód goji
1/2 szklanki orzechów ziemnych lub innych
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki miodu
3 łyżki wody
20 g płatków kokosowych

Miód, wodę i olej umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu aż całość się rozpuści. W misce umieszczamy płatki, otręby, pestki dyni, wiórki kokosowe, ziarna słonecznika i orzechy. Mieszamy całość, a następnie wlewamy zawartość garnuszka. Łączymy i przekładamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia (rozkładamy równomiernie). Pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 30 minut (mieszając co ok. 10 minut) - aż granola będzie całkowicie wysuszona. Studzimy w uchylonym piekarniku. Do upieczonej granoli dodajemy jeszcze suszoną żurawiną, płatki kokosowe i jagody goji - mieszamy. Całość przechowujemy w puszce lub słoiku i podajemy z ulubionymi dodatkami (np. jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami). 






  

18 komentarzy:

  1. Looks delicious! I love homemade granola, it's just so much better than store-bought... :) This breakfast bowl is so pretty and tasty-looking!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak apetycznie podane! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie i te cudne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  4. To wyjadane granoli prosto ze słoiczka to zdecydowanie o mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jestem uzależniona od granoli... Zdecydowanie za szybko znika ze słoiczka :)
    Uwielbiam takie śniadania!

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie miałam w planach zrobić w najbliższym czasie, więc skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, polecam :) I ostrzegam - znika błyskawicznie ;)

      Usuń
  7. Fantastyczna, jest tu mnóstwo dodatków, które uwielbiam!: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nigdy nie robiłam granoli, chyba czas to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurczę muszę w końcu olej kokosowy, chociażby ze względu na ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. taka granola to coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  11. Znam ten ból- u mnie to samo się dzieje z granolą- znika ze słoika z prędkością światła :D
    Twoja wygląda przepysznie i bardzo kusi, bo moja jabłkowo- żurawinowa już się kończy :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniała granola i zdjęcia też świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie śniadanie mogłabym mieć podane do łóżka codziennie, piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)