środa, 6 marca 2013

Sernik z brzoskwiniami


Sernik z brzoskwiniami należy bez wątpienia do jednych z moich ulubionych serników. Jest to stały bywalec na stole podczas wszelkich świąt. Pyszne ciasto, kremowa masa serowa, słodka pianka i soczyste brzoskwinie - czyż nie brzmi zachęcająco? :) Jeśli ktoś byłby zainteresowany, zapraszam przy okazji na konkurs, w którym do wygrania jest patera (kliknij) :) 


Składniki na ciasto (użyłam blaszki o wymiarach 28 cm x 18 cm):

1 3/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
130 g masła
3 żółtka

Składniki na masę serową:

1/2 kg twarogu sernikowego
1/2 szklanki cukru
2 małe jajka
1 łyżka budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
70 g roztopnionego i ostudzonego masła

Składniki na piankę:

3 białka
1/3 szklanki cukru

Oraz:

1 puszka brzoskwiń (odsączone i pokrojone w mniejsze części)


Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części - 1/4 przeznaczymy na górną część sernika, a 3/4 na spód. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki (musi być twarda, by bez problemów dało się nią zetrzeć na wierzch), a 3/4 do lodówki na ok. pół godziny. Po upłynięciu wskazanego czasu, należy wyciągnąć 3/4 ciasta z lodówki i wyłożyć nim dno blaszki. Wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 

W tym czasie przygotujemy masę serową. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy partiami twaróg - całość delikatnie miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej bądź budyniu i wlewamy roztopione, ostudzone masło - miksujemy do połączenia. W drugiej misce ubijamy na sztywno pianę z białek, dodając pod koniec 1/3 szklanki cukru. 

Masę serową wylewamy na podpieczony spód, następnie układamy na niej pokrojone na mniejsze części brzoskwinie. Przykrywamy je pianą z białek. Na sam koniec wyciągamy 1/4 ciasta z zamrażarki i ścieramy na wierzch sernika. Pieczemy całość przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Gdyby wierzch ciasta zaczął się mocno rumienić, można przykryć go pod koniec pieczenia folią aluminiową. Podawać po całkowitym schłodzeniu. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)


9 komentarzy:

  1. Wygląda uroczo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm przepysznie się prezentuje ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki delikatny :) pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik wygląda bosko. Bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Upieklam ten serniczek w smaku dobry tylko mysle ze ser byl za mokry i spod sie dobrze nie wypiekl :/.No i zrobilam to w foremce sylikonowej i wydaje mi sie ze to tez spowodowalo ze sie ciasto nie przyrumienilo od spodu jak powinno. No ale na przyszlosc bede wiedziala co poprawic :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)