Jak zapewne wiecie, 12 kwietnia obchodzony jest światowy Dzień Czekolady. Z racji tego, że na moim blogu królują głównie przepisy z czekoladą, postanowiłam dziś przygotować coś ekstremalnie czekoladowego :) Potrzebna będzie do tego jedynie czekolada i... woda :) Powstanie nam wówczas słynny dwuskładnikowy mus czekoladowy Hestona Blumenthala. Jak dla mnie w smaku jest aż zbyt intensywny (może dlatego, że użyłam pół na pół czekolady o zawartości kakao aż 90 i 60 proc. :)) i następnym razem spróbuję może przemycić do niego trochę mlecznej czekolady :) Zachęcam przed zrobieniem do obejrzenia tego wideo, a po więcej pyszności z użyciem czekolady, zapraszam do zakładki Czekoladowe :)
Składniki:
200 ml wody
225 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
Oraz:
Kilka kostek lodu i odrobina zimnej wody
Wodę i połamaną w kostki czekoladę wkładamy do garnuszka i roztapiamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Przygotowujemy dwie miski - jedna ma być większa od drugiej. Do tej większej wkładamy kostki lodu i wlewamy odrobinę zimnej wody, a następnie umieszamy w niej mniejszą miskę, do której przelewamy roztopioną masę czekoladową. Miksujemy mikserem do czasu, aż nasza masa zgęstnieje i nabierze konsystencji bitej śmietany. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! :)
źródło: Heston Blumenthal
źródło: Heston Blumenthal
Bo czasem prostota jest najlepsza... :) Ten deser mówi sam za siebie.
OdpowiedzUsuńŚwięte słowa! ;)
UsuńPiękny napój w sam raz na dzisiejsze święto :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
PS. Dodaje się do podglądaczy :)
Nie napój, mus! ;) Ale podany w filiżance ;))
UsuńPięknie się prezentuje w tej filiżance :)
OdpowiedzUsuńi jak łatwo można sobie zrobić ogromną przyjemność :)
OdpowiedzUsuńidealny do owoców <3 zabieram się do pracy :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam że miksując wodę z czekoladą to będzie gęstnieć!
OdpowiedzUsuńa myślałam że dużo eksperymentuję, jednak wciąż za mało!:)
Fajne w kuchni jest właśnie to, że z pozoru coś banalnego, może zaskoczyć ;)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńNiesamowity ten przepis, taka kuchenna magia :)
OdpowiedzUsuńIle porcji wychodzi z 225 g czekolady? :)
OdpowiedzUsuńDwie :) Polecam przed przygotowaniem obejrzeć filmik, umieszczony w opisie przepisu ;)
UsuńWitam, chciałabym się konkretnie dowiedzieć czemu wkłada się miskę do kostek lodu czy po to żeby schłodzić masę czy to wpływa np. na konsystencje itp.?
OdpowiedzUsuńDokładnie, spadek temperatury czekolady wpływa na zmianę jej konsystencji, która staje się gęsta i dzięki ubijaniu jej kolor jest jaśniejszy.
UsuńCzy mus w temperaturze pokojowej z czasem stanie się na powrót płynny? Zastanawiam się, czy można wykorzystać go w deserach :)
OdpowiedzUsuń