Czasami nadchodzi taka chwila, gdy ma się ochotę na coś niezwykle prostego, klasycznego, niezbyt wyrafinowanego. Takie bez wątpienia jest ciasto jogurtowe z owocami - świetny dodatek do porannej herbaty. Choć przygotowuje się je niezwykle szybko, może czasem przysporzyć problemów w postaci efektownego zakalca. Ważne jest, według mnie, by użyte składniki były w teperaturze pokojowej, następnie, by zostały wymieszane delikatnie łyżką (niczym ciasto na muffinki), a owoce dokładnie odsączone. Mi się udało - zakalca brak :)
Składniki
(użyłam tortownicy 22 cm, bo chciałam, by było wysokie,
jednak polecam upiec je w formie 25 cm x 35 cm):
jednak polecam upiec je w formie 25 cm x 35 cm):
4 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
2/3 szklanki oleju
3 szklanki mąki (dałam nieco mniej - ok. 2 1/2, zapewne zależne jest to od gęstości użytego jogurtu)
1 szklanka cukru
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń w syropie
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce łączymy składniki mokre - jajka, jogurt naturalny i olej. Zawartości obu misek łączymy delikatnie łyżką (nie mikserem!). Przelewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na szczycie ukladamy pokrojone na kawałki brzoskwinie (dobrze odsączone z syropu). Ciasto wkładamy do piekarnika, nagrzanego do temp. 190 stopni. W tortownicy 22 cm piekłam ciasto ok. 55 min. W formie 25 cm x 35 cm czas zalecany to ok. 35 min. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasta, całość można posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)
źródło: kulinarnespotkania.blogspot.com (z moimi zmianami)
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńPaulinko cudowne ciasto :))) uwielbiam brzoskwinie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Ja też je uwielbiam :) Dziękuję pięknie! ;)
UsuńJakie wyrośnięte! Wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńUżyłam małej tortownicy, stąd taki efekt :) Dziękuję! :)
UsuńJak ładnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek do popołudniowej herbatki! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do Torunia! :)
UsuńCiasto niby zwykłe, ale tak niezwykle podane...
OdpowiedzUsuńśliczna falbanka z brzoskwiń! urzekła mnie:)
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję! :)
UsuńPiękne zdjęcia;) Wygląda bardzo delikatnie, akurat na ta wiosenną porę;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podobają ;) Faktycznie, ciacho idealne na wiosnę :)
Usuńobłędne ciacho ;d
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie ;)
UsuńKupiłaś mnie nim - jeśli tak samo dobrze smakuje, jak wygląda, to to musi być cudo, a nie ciasto! :)
OdpowiedzUsuń:) Smak w zasadzie może być różny w zależności od użytych owoców :) Z brzoskwiniami wychodzi bardzo dobre :)
Usuńciasta jogurtowe zawsze są tak cudownie miękkie! <3
OdpowiedzUsuńRacja! :)
UsuńCo prawda, bez czekolady, ale i tak bym pożarła :D
OdpowiedzUsuńWiosna w pełni, trzeba trochę odchudzić desery! :) Oczywiście żartuję, jutro robię, standardowo, coś mocno kalorycznego :D Tylko nie wiem jak moja sylwetka to wszystko wytrzyma :)
UsuńRewelacyjne ciasto przy tak minimalnych składnikach i niewielkim nakładzie pracy. Super :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda obłędnie, od razu wzięłam się do pracy!
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj naszła mnie ochota na zjedzenie takiego, Twoje wygląda jak z żurnala, moje właśnie się piecze...ciekawe co tym razem ...
OdpowiedzUsuńSuper ciasto! Spróbowałam je dziś zrobić i wyszło idealnie! :D
OdpowiedzUsuńPS Uwielbiam Twojego bloga ;)
Bardzo się cieszę! :) Dziękuję :)
UsuńUpiekło się w małej tortownicy bez kawałka zakalca! I oczywiście jest pyszne :) Dziękuję za przepis. Pozdrawiam, ms
OdpowiedzUsuńSuper! :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBardzo apetyczne! A gdzie można kupić taki stojaczek pod ciasto? Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Patera dostępna jest tutaj: http://allegro.pl/matalowa-druciana-patera-na-ciasto-22-5-26-cm-i3232588229.html Pozdrawiam serdecznie! :)
UsuńWygląda bosko! Jadłam dziś babeczki jogurtowe z bakaliami i wrzuciłam w google "ciasto jogurtowe" - na pewno zrobię wg Twojego przepisu. PS - Pozdrawienia z okolic Torunia :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, mam nadzieję, że będzie smakować :) Również serdecznie pozdrawiam :)
Usuńwygląda niezwykle dostojnie :) i takie mało skomplikowane :) super!!
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest po prostu przepyszne !!! Najlepsze jogurtowe jakiekolwiek jadłam !!! Gorąco polecam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, świetne ciacho bez śladu zakalca! Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie robili ;)
OdpowiedzUsuńFajna modyfikacja z tym kokosem :) Bardzo się cieszę, że przepisy się sprawdzają :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło! :)
Ciasto z tego przepisu robiłam już kilka razy, jest przepyszne i błyskawicznie się robi :))))) Polecam!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)! Mam pytanie czy można zastąpić brzoskwinię jakimś innym owocem? Jeśli tak, to jakim? :)
OdpowiedzUsuńJasne :) Teraz trochę ciężko o wybór, ale w sezonie rabarbar czy śliwki też by się sprawdziły :) Zimą za to może skorzystać np. z gruszek?
Usuń