czwartek, 1 sierpnia 2013

Pancakes z malinami


Pierwszy dzień sierpnia proponuję zacząć od pysznego śniadania (najlepiej jeszcze podanego nam przez kogoś :)). Te malinowe pancakes mnie oczarowały! Malinki dodają im charakteru i kontrastu dla słodyczy ciasta i wierzchniej warstwy cukru pudru. A jeszcze gorące podczas krojenia delikatnie się rozpływają. Musicie spróbować, koniecznie! :)


Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 łyżek drobnego cukru do wypieków (lub cukru pudru)
2 łyżki oleju
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 1/2 szklanki malin (jeśli są zbyt duże, należy przeciąć je na mniejsze kawałki)


Jajka, mleko, jogurt naturalny, ekstrakt z wanilii i olej umieszczamy w jednej misce i miksujemy. Dodajemy następnie partiami przesianą mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wsypujemy do masy maliny i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy patelnię. Smażymy pancakesy z dwóch stron - na drugą stronę przewracamy w momencie, gdy boki będą już ścięte. Należy przewracać je wkładając łopatkę pod spód energicznie - wtedy na pewno nie będziecie mieć jakichkolwiek problemów przy odwracaniu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują gorące. Smacznego! :)


5 komentarzy:

  1. Pankejki pierwsza klasa :) U mnie też dziś na śniadanie, tylko nieco inne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. na ile osob podane sa skladniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że gdzieś na 3-4 osoby :)

      Usuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)