niedziela, 8 grudnia 2013

Lebkuchen - miękkie, niemieckie pierniczki


Te tradycyjne niemieckie pierniczki to prawdziwy świąteczny hit! :) Bardzo aromatyczne, z subtelną cytrynową nutą. Co ważne - szybko robią się miękkie. Moje można było jeść już następnego dnia po przygotowaniu. Spróbujcie, jeśli jeszcze ich nie piekliście - na pewno będziecie zadowoleni :)


Składniki (na ok. 25 pierniczków):

250 g mąki
85 g zmielonych migdałów
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml miodu
85 g masła
skórka starta z 2 cytryn

Składniki na lukier:

100 g cukru pudru
1 małe białko jajka
Kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)

Masło i miód umieszczamy w garnuszku i roztapiamy. Suche składniki przesiewamy do jednej miski i mieszamy. Następnie przelewamy ciepłą (ale nie gorącą) masę miodowo-maślaną, dodajemy skórkę z cytryn i łączymy mikserem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia.

Z ciasta następnie lepimy kulki (gdyby było zbyt lepkie, należy moczyć dłonie w wodzie). Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zostawieniu odstępów. Delikatnie spłaszczamy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 12-15 minut. Studzimy na kratce.  Pierniczki po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze ciepłe, są miękkie. Twardnieją po wystudzeniu, jednak po polaniu lukrem, zaraz następnego dnia, powinny już stopniowo mięknąć.

Białko i cukier puder (ewentualnie jeszcze kilka kropel soku z cytryny) umieszczamy w misce. Miksujemy przez kilka minut, aż uzyskamy gładki, jednolity lukier. Gdyby był zbyt rzadki, należy dodać więcej cukru pudru. Górną część pierniczków maczamy w lukrze i odstawiamy do stężenia. Pierniczki wkładamy do puszki (najlepiej z kawałkiem jabłka, dzięki czemu szybciej staną się miękkie). Smacznego! :)

Inspirowane: kliknij



17 komentarzy:

  1. Gdy zobaczyłam ten lukier od razu pomyślałam o śniegu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Bardzo lubie taki lukier z dodatkiem białka - ma piękny, właśnie śnieżnobiały kolor:)

      Usuń
  2. Piękne pierniczki, a ten lukier :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je! Odkąd przeprowadziłam się do Niemczech, robię je każdej zimy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. te pierniczki wyglądają znakomicie! aż chcę się je od razu wypróbować ;) chyba najlepszy niemiecki świąteczny klasyk ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę w końcu wziąć się za pierniki, z takim lukrem, koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pięknie. Ile dni przed świętami powinnam je zrobić aby były miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je piec już teraz :) Im dłużej leżą, tym są lepsze :)

      Usuń
  7. Piękne :) Te grubiutkie i mięciutkie są najsmaczniejsze :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Te pierniki sa pyszne !!!! Zrobilam i super wyszly :) Robie wlasnie drugi raz bo tamte wszystkie zjedzone ;)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)