wtorek, 2 grudnia 2014

Bezglutenowe pierniczki świąteczne






W związku z tym, że na blogu są już dwa przepisy na klasyczne pierniczki, postanowiłam przygotować tym razem coś dla osób na diecie bezglutenowej. Pierniczki wyszły bardzo aromatyczne, bo użyłam do nich domowej przyprawy korzennej (polecam!). Dzień po lukrowaniu były już miękkie i naprawdę ciężko powstrzymać się, by nie sięgnąć do puszki po chociaż jednego :)

Składniki:

150 g mąki kukurydzianej
160 g mąki jaglanej
40 g mąki migdałowej
30 g masła
100 g cukru pudru
140 g miodu
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy korzennej
 (najlepiej domowej, gotowe mogą w składzie zawierać mąkę pszenną)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao (opcjonalnie, pierniczki będą ciemniejsze)



Miód podgrzać z masłem. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę kukurydzianą, jaglaną, migdałową i cukier puder przesiewamy. Dodajemy przyprawę korzenną, sodę i kakao (jeśli używamy). Mieszamy, a następnie dodajemy jajko i miód z masłem. Zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i wykrawać ulubione kształty. Pieczemy ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 8-12 minut (czas zależy od grubości Waszych pierniczków). Studzimy na kratce. Polewamy następnie lukrem i ozdabiamy według uznania. Moje pierniczki były miękkie następnego dnia od momentu, gdy je polukrowałam. Przechowywać w puszce. Smacznego! :)






  

34 komentarze:

  1. W ostatnim czasie przeszłam na dietę bezglutenową więc bardzo dziękuję ci za ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No pięknie ozdobione! Również powoli przymierzam się do pierniczków, ale jak myślę o ozdabianiu ręce powoli się trzęsą ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym tak pięknie
    dekorowałaś ?? Te niebieskie śnieżynki są jadalne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam tutkę z pergaminu i dekorowałam lukrem królewskim. Śnieżynki oczywiście są jadalne - to opłatek :)

      Usuń
    2. dzięki za odp.:)

      Usuń
  4. pięknie wyglądają Twoje pierniczki :) ślicznie udekorowane...

    OdpowiedzUsuń
  5. są prześliczne! nie mogę przestać się na nie patrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zazdroszczę umiejętności manualnych i zmysłu do robienia ornamentów. Ja mogę tylko posypywać posypką :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepięknie udekorowane! Nie wiem czy u mnie wytrzymałyby do świąt... ;) Jakim sposobem lukrowałaś pierniczki, że mają takie idealnie równe brzegi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nie wytrzymają - już prawie ich nie ma przez to, że szybko zrobiły się miękkie ;) Dekorowałam tutką z pergaminu :) Planuję przygotować post na ten temat, bo dużo osób mnie właśnie o to pyta ;)

      Usuń
    2. Dzięki za tak szybką odpowiedź. Czekam w takim razie na post! ;)

      Usuń
  8. Pięknie je udekorowałaś, podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak bajecznie ozdobionych pierniczków jeszcze nie widziałem! Są cudne! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile pierników z tego będzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie liczyłam, bo dużo zależy od użytych foremek i grubości. Wyjdzie na pewno spora puszka takich pierniczków :)

      Usuń
  11. czy mogę zastąpić mąkę jaglaną jakąś inną ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy można czymś zastąpić cukier? Np ksylitolem?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czym moge zastąpić make migdalowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Np. ryżową albo dodać po prostu więcej jaglanej

      Usuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)