wtorek, 9 grudnia 2014

Trufle kokosowe z białą czekoladą (jak Raffaello)

Rozpływające się w ustach kokosowe trufle z białą czekoladą i ukrytym w środku migdałem to jeden z pomysłów na słodki prezent dla bliskich na święta. Wystarczy je tylko zapakować w kartonik i gotowe. Pamiętajcie tylko, by białą czekoladę (koniecznie dobrej jakości) cierpliwie roztapiać w temp. nie wyższej niż 40 stopni, bo inaczej się zwarzy. 

Trufle kokosowe z białą czekoladą (jak Raffaello)

Składniki (wyszło mi 15 pralinek):

200 g białej czekolady (dobrej jakości)
70 g masła
4 łyżki śmietanki 30 proc.
50 g mąki kokosowej
2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)

Oraz:

12 obranych ze skórki migdałów
wiórki kokosowe (do obtoczenia)


Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, dodajemy śmietankę i masło - całość roztapiamy nad kąpielą wodną (więcej o roztapianiu czekolady przeczytasz tutaj). Odstawiamy na chwilę do wystudzenia. Dodajemy następnie likier (jeśli używamy) i mąkę kokosową. Mieszamy łyżką i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut (lub do momentu, gdy będziemy w stanie z masy uformować kulki). 

Z masy sprawnie formujemy kulki i wciskamy w środek po jednym migdale. Wyrównujemy jeszcze raz i wkładamy do lodówki na 15 minut. Wyciągamy i ponownie wyrównujemy, by były idealnie okrągłe. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przechowujemy w lodówce (przed podaniem warto pralinki wyciągnąć szybciej z lodówki, by stały się miękkie). Smacznego! :)



  

15 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie a smakują pewnie jeszcze lepiej:) Pozdrawiam i zapraszam na mój blog.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już bym chociaż jedną spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie wyglądają. :) Gdzie nabyłaś takie śliczne kolorowe mini-papilotki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe słodkości!:) zapraszamy do naszego świątecznego konkursu
    http://coolinarnie.pl/2014/12/14563/konkurs-swiateczny

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie ładne, klimatyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rafaello i ferrero to moje ulubione słodycze! Planuje zrobić podobne na prezenty świąteczne dla bliskich!
    Przepiękne zdjęcia! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie małe cudeńka "na raz" są świetnie, uwielbiam je i zawsze, kiedy je jem mówię sobie w duchu, że nie mają tyle kalorii, co zwykłe ciasto, więc biorę o jedną więcej; D Oczywiście to tylko pozory, ale... czy z przyjemności trzeba rezygnować?: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, muszą smakować bajecznie :) A wyglądają po prostu cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne! I pyszne. Często je przyrządzam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają cudownie! Masz może sprawdzoną białą czekoladę do roztapiania? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu akurat roztapiałam białe groszki czekoladowe, ale często korzystam z białej czekolady z Lidla :)

      Usuń
  11. Gdzie kupiłaś mąkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na targu w Koszalinie (stoisko z bakaliami, mąkami etc.). Najłatwiej dostać w sklepach internetowych z eko produktami, można zrobić też samemu :)

      Usuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)