Czasami nadchodzi taka chwila, że nie ma się ochoty na bezglutenowe, dietetyczne twory czy wysokie, amerykańskie serniki, a marzy się po prostu o kawałku tradycyjnego, babcinego wypieku. Najlepiej kawałku retro sernika - takiego z kakaową kruszonką i masą serową z dodatkiem masła. Pojawia się u Was taki na święta? U mojej babci jest obowiązkowo, często dodatkowo z rodzynkami w masie serowej (których nie znosi Piotrek, dlatego w moim serniku ich nie ma) :).
Tradycyjny sernik królewski
(składniki na blaszkę ok. 20 x 20 cm)
Składniki na kruche ciasto:
2 duże żółtka
180 g mąki (ok. 1 1/2 szklanki)
125 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka kakao
1 łyżka wody (opcjonalnie)
Masa serowa (składniki w temp. pokojowej)
500 g twarogu
75 g roztopionego masła
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
80 g cukru
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Mąkę, kakao, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i całość siekamy nożem. Dodajemy na koniec żółtka i całość sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby można dodać łyżkę wody). Ciasto dzielimy na dwie równe części i zawijamy w folię. Jedną część wkładamy na ok. pół godziny do lodówki, drugą do zamrażarki.
Po upłynięciu wskazanego czasu, wyciągamy część ciasta z lodówki i rozwałkowujemy. Przenosimy na dno formy i nakłuwamy miejscami widelcem. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 minut. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem masy serowej. Do twarogu dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier, a następnie jajka - miksujemy delikatnie tylko do połączenia. Na koniec dodajemy masło i ekstrakt. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Wyciągamy drugą część ciasta z zamrażarki i ścierami na tarce na wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez ok. 60 minut. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Uwielbiam! chyba najbardziej ze wszystkich serników :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny! A zdjęcia rewelacyjne:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAż ślinka cieknie :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony sernik:)
OdpowiedzUsuńWygląda perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia idealne jak zawsze, pięknie wyglądają te kawałki, pycha! jeden z ulubionych mojej rodziny ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Rodzina wie, co dobre! :)
Usuńi jak królewski wygląda, a obstawiam, że smakuje ze stokroć lepiej! coś wspaniałego ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sernik, a Twój wygląda tak cudownie, że już chyba wiem jaki sernik upiekę na święta :D
OdpowiedzUsuńGenialny jest ten sernik! *.*
OdpowiedzUsuńJak dla mnie doskonały! ;)
A zdradzisz czego użyłaś do tła?
Jasne, tym razem w tle są panele podłogowe :)
UsuńTeż bym zjadła :) Pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńMmm, mój ulubiony:))) Moja mama zawsze taki robi:) Uwielbiam przeglądać Twoje zdjęcia!
OdpowiedzUsuńMiło mi baardzo! ;)
UsuńWygląda jak nie sernik :) Trochę inaczej bo to Królewski
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńŚwiąteczny standard mojej Mamy! Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńMoja Babcia również wrzuca rodzynki, które lubię i to bardzo :) Taki sernik zawsze jest na święta :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda po prostu idealnie :)
OdpowiedzUsuńJejku! Wygląda obłędnie! Aż mi ślinka cieknie ;-)
OdpowiedzUsuńOh......jaki piękny! A mogłabyś podpowiedzieć jaki twaróg polecasz?:)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o taki z wiaderka to ostatnio używałam twarogu z Wielunia i mogę go polecić :)
UsuńDziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń