wtorek, 17 marca 2015

Tradycyjny, świąteczny sernik królewski


Czasami nadchodzi taka chwila, że nie ma się ochoty na bezglutenowe, dietetyczne twory czy wysokie, amerykańskie serniki, a marzy się po prostu o kawałku tradycyjnego, babcinego wypieku. Najlepiej kawałku retro sernika - takiego z kakaową kruszonką i masą serową z dodatkiem masła. Pojawia się u Was taki na święta? U mojej babci jest obowiązkowo, często dodatkowo z rodzynkami w masie serowej (których nie znosi Piotrek, dlatego w moim serniku ich nie ma) :).

Tradycyjny sernik królewski
(składniki na blaszkę ok. 20 x 20 cm)

Składniki na kruche ciasto:

2 duże żółtka
180 g mąki (ok. 1 1/2 szklanki)
125 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka kakao
1 łyżka wody (opcjonalnie)

Masa serowa (składniki w temp. pokojowej)

500 g twarogu
75 g roztopionego masła
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
80 g cukru
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii



Mąkę, kakao, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i całość siekamy nożem. Dodajemy na koniec żółtka i całość sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby można dodać łyżkę wody). Ciasto dzielimy na dwie równe części i zawijamy w folię. Jedną część wkładamy na ok. pół godziny do lodówki, drugą do zamrażarki. 



Po upłynięciu wskazanego czasu, wyciągamy część ciasta z lodówki i rozwałkowujemy. Przenosimy na dno formy i nakłuwamy miejscami widelcem. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 minut. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem masy serowej. Do twarogu dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier, a następnie jajka - miksujemy delikatnie tylko do połączenia. Na koniec dodajemy masło i ekstrakt. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Wyciągamy drugą część ciasta z zamrażarki i ścierami na tarce na wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez ok. 60 minut. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, można posypać cukrem pudrem. Smacznego!








  

25 komentarzy:

  1. Uwielbiam! chyba najbardziej ze wszystkich serników :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny! A zdjęcia rewelacyjne:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcia idealne jak zawsze, pięknie wyglądają te kawałki, pycha! jeden z ulubionych mojej rodziny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. i jak królewski wygląda, a obstawiam, że smakuje ze stokroć lepiej! coś wspaniałego ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ten sernik, a Twój wygląda tak cudownie, że już chyba wiem jaki sernik upiekę na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny jest ten sernik! *.*
    Jak dla mnie doskonały! ;)
    A zdradzisz czego użyłaś do tła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, tym razem w tle są panele podłogowe :)

      Usuń
  8. Też bym zjadła :) Pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, mój ulubiony:))) Moja mama zawsze taki robi:) Uwielbiam przeglądać Twoje zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda jak nie sernik :) Trochę inaczej bo to Królewski

    OdpowiedzUsuń
  11. Świąteczny standard mojej Mamy! Uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja Babcia również wrzuca rodzynki, które lubię i to bardzo :) Taki sernik zawsze jest na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm, wygląda po prostu idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jejku! Wygląda obłędnie! Aż mi ślinka cieknie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oh......jaki piękny! A mogłabyś podpowiedzieć jaki twaróg polecasz?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o taki z wiaderka to ostatnio używałam twarogu z Wielunia i mogę go polecić :)

      Usuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)