wtorek, 21 kwietnia 2015

Waniliowa tarta z rabarbarem




Pierwszy rabarbar, znaleziony na targu, to dla mnie zawsze wielka radość, bo bardzo lubię wypieki z jego użyciem. Rabarbar wspaniale smakuje w połączeniu z maślaną kruszonką, ale tym razem chciałam zaproponować Wam coś innego. Przygotowałam tartę z waniliowym nadzieniem - jej słodki smak świetnie współgra z kwaśnym rabarbarem. Spróbujcie! 

Waniliowa tarta z rabarbarem
(forma 11 cm x 35 cm)

Składniki

Kruche ciasto:

75 g masła
125 g mąki
szczypta soli
30 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

Waniliowa masa:

200 g śmietany 12 lub 18 proc.
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Oraz:

ok. 500 g rabarbaru
2-3 łyżki cukru

Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na kawałki (u mnie o szerokości formy na tartę, ale mogą być też klasyczne kostki). Zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasu aż rabarbar puści nieco soku. Mąkę na kruche ciasto i cukier puder przesiewamy, dodajemy sól - mieszamy. Dorzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło i całość siekamy nożem. Dodajemy żółtko i sprawnie zagniatamy (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody). Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na ok. 45 minut do lodówki. Po upłynięciu wskazanego czasu, rozwałkowujemy ciasto na stolnicy, a następnie przenosimy na formę, odcinając niepotrzebne brzegi wałkiem (z reszty ciasta, jeśli zostanie, można zrobić małe tartaletki). Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem i wkładamy do ponownego schłodzenia do lodówki na ok. 30 minut. Na ciasto wykładamy następnie papier do pieczenia i wysypujemy ryż (by brzegi tarty nie opadły). Wkładamy ciasto do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na ok. 10-15 minut. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i podpiekamy jeszcze ok. 10 minut. Na podpieczony spód wylewamy następnie śmietanową masę - zmiksowane jajka z cukrem pudrem, śmietaną, mąką i ekstraktem. Na wierzch układamy kawałki rabarbaru (odsączonego z soku). Całość podpiekamy przez ok. 25 minut - aż masa śmietanowa się zetnie (temp. 200 stopni). Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Gotowe!




  

17 komentarzy:

  1. uwielbiam rabarbar ! szkoda tylko,że jeszcze nie mogę go dostać ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Już dobry? Bardzo ładnie wygląda ta tarta! I jeszcze ten zapach wanilii...Mmmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakiego rozmiaru forma została użyta?

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny pomysł! *.*
    Tarta wygląda zjawiskowo! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę w końcu rozpocząć rabarbarowy sezon u mnie w kuchni, już nie mogę się go doczekać<3 A tarta pięknie wygląda; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepięknie! I również kocham rabarbar <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Rabarbar! No to zaczynam polowanie :)
    Piękna tarta!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak ładnie wgląda, że chociaż nie przepadam za rabarbarem, to chyba bym się skusiła na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tarta idealna :)
    Uwielbiam wypieki z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak pięknie wygląda! w ogóle dla mnie rabarbar jest chyba najpiękniejszym warzywem/owocem. uwielbiam jego kolory i to jak wygląda w wypiekach. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakbym mogła nie spróbować...wyszło mniamniuszne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłaś tartę z 125 g mąki i jeszcze tyle cista Ci zostało na tartaletki ? Mam taką foremkę i robię z 170 mąki dlatego się zastanawiam czy tak ma być ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta jest w sam raz na tartę. Ja robiłam z podwójnej porcji (piekłam jeszcze okrągłą tartę przy okazji) i trochę mi zostało, wiec wykorzystałam w ten sposób :)

      Usuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)