czwartek, 2 kwietnia 2015

Wielkanocny mazurek różany z migdałami




Są tu miłośnicy konfitury z płatków róży? I to najlepiej takiej domowej? Jeśli tak, to dzisiejszy przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. Ostatni mój wpis przed świętami to mazurek z masą na bazie serka mascarpone i właśnie konfitury z róży. Całość posypana dużą ilością prażonych migdałów i ozdobiona delikatnymi płatkami, czyli mazurek w iście romantycznym stylu. Pozostaje mi już tylko życzyć Wam słodkich świąt! I oby pogoda się poprawiła!

Wielkanocny mazurek różany z migdałami

Składniki (mazurek o średnicy ok. 24 cm):

150 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru pudru
1 jajko
125 g masła
szczypta soli

250 g mascarpone
100 g konfitury z płatków róży
(lub trochę więcej, najlepiej spróbować czy odpowiada nam smak kremu)
ok. 50 g płatków migdałów

Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiewamy. Dodajemy szczyptę soli i masło. Całość siekamy nożem. Dodajemy jeszcze jajko i sprawnie zagniatamy. Owijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę. Niepotrzebne brzegi odcinamy wałkiem. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy jeszcze na ok. 30 minut do ponownego schłodzenia w lodówce. Na schłodzone ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy kulki ceramiczne lub ryż (by obciążyć ciasto). Wkładamy ciasto do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na ok. 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy ciasto do zarumienienia (ok. 10 minut). Odstawiamy do ostudzenia.

Do mascarpone dodajemy konfiturę i delikatnie łączymy (na najniższych obrotach miksera). Przekładamy masę na przygotowany wcześniej spód. Posypujemy całość prażonymi migdałami i ozdabiamy płatkami. Gotowe!







  

11 komentarzy:

  1. What a beautiful tart! Roses in treats are always so pretty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uroczy ten mazurek, pięknie prezentuje się z dużą ilością migdałów. Wszystkiego dobrego na święta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę wesołych i spokojnych świąt! :)

      Usuń
  3. Ja, ja! Kocham różę miłością szaloną, dlatego też co roku piekę mazurek różany z przepisu babci :) Róża z mascarpone musi smakować wybornie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten krem musiał być obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Znakomity jest ten mazurek! :)
    A te zdjęcia takie piękne, że oczy nie mogę oderwać. *.*
    Życzę Ci radosnych, spokojnych i zielonych(!) Świąt Wielkanocnych oraz oczywiście pysznych wypieków na stole, których u Ciebie na pewno nie zabraknie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie, również życzę wszystkiego dobrego na święta! :)

      Usuń
  6. Wspaniały! Bardzo podoba mi się nadzienie i pomysł z różą ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowny :) dla mnie ideał. No i te fotki.....obłęd

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale on delikatny! Piękny :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)