Są tu miłośnicy konfitury z płatków róży? I to najlepiej takiej domowej? Jeśli tak, to dzisiejszy przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. Ostatni mój wpis przed świętami to mazurek z masą na bazie serka mascarpone i właśnie konfitury z róży. Całość posypana dużą ilością prażonych migdałów i ozdobiona delikatnymi płatkami, czyli mazurek w iście romantycznym stylu. Pozostaje mi już tylko życzyć Wam słodkich świąt! I oby pogoda się poprawiła!
Wielkanocny mazurek różany z migdałami
Składniki (mazurek o średnicy ok. 24 cm):
Składniki (mazurek o średnicy ok. 24 cm):
150 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru pudru
1 jajko
125 g masła
szczypta soli
30 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru pudru
1 jajko
125 g masła
szczypta soli
250 g mascarpone
100 g konfitury z płatków róży
(lub trochę więcej, najlepiej spróbować czy odpowiada nam smak kremu)
ok. 50 g płatków migdałów
(lub trochę więcej, najlepiej spróbować czy odpowiada nam smak kremu)
ok. 50 g płatków migdałów
Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiewamy. Dodajemy szczyptę soli i masło. Całość siekamy nożem. Dodajemy jeszcze jajko i sprawnie zagniatamy. Owijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę. Niepotrzebne brzegi odcinamy wałkiem. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy jeszcze na ok. 30 minut do ponownego schłodzenia w lodówce. Na schłodzone ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy kulki ceramiczne lub ryż (by obciążyć ciasto). Wkładamy ciasto do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na ok. 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy ciasto do zarumienienia (ok. 10 minut). Odstawiamy do ostudzenia.
What a beautiful tart! Roses in treats are always so pretty :)
OdpowiedzUsuńThank you ;)
UsuńUroczy ten mazurek, pięknie prezentuje się z dużą ilością migdałów. Wszystkiego dobrego na święta!
OdpowiedzUsuńDziękuję i również życzę wesołych i spokojnych świąt! :)
UsuńJa, ja! Kocham różę miłością szaloną, dlatego też co roku piekę mazurek różany z przepisu babci :) Róża z mascarpone musi smakować wybornie...
OdpowiedzUsuńTen krem musiał być obłędny!
OdpowiedzUsuńZnakomity jest ten mazurek! :)
OdpowiedzUsuńA te zdjęcia takie piękne, że oczy nie mogę oderwać. *.*
Życzę Ci radosnych, spokojnych i zielonych(!) Świąt Wielkanocnych oraz oczywiście pysznych wypieków na stole, których u Ciebie na pewno nie zabraknie! :D
Dziękuję pięknie, również życzę wszystkiego dobrego na święta! :)
UsuńWspaniały! Bardzo podoba mi się nadzienie i pomysł z różą ;-)
OdpowiedzUsuńcudowny :) dla mnie ideał. No i te fotki.....obłęd
OdpowiedzUsuńAle on delikatny! Piękny :)
OdpowiedzUsuń