Kiedyś spróbowałam amerykańskich pancakesów, które miały w sobie chyba tonę proszku do pieczenia. Te takie nie są, nie szczypią w język :) To mój ulubiony przepis, który czasem modyfikuję, w zależności od zawartości mojej lodówki :) Lubię podawać je z truskawkami i czekoladą, świetne są też z miodem czy syropem klonowym. Polecam!
Składniki (na ponad 20 pancakesów):
2 jajka
2 szklanki mąki (przesianej)
2 szklanki maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki masła (roztopionego)
4 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki soli
Oraz:
Kilka truskawek
50 g czekolady (gorzka, mleczna, deserowa)
1/4 szklanki śmietany 36 proc.
Wszystkie składniki na pancakes misujemy do momentu uzyskania gładkiej, gęstej masy. Można poradzić sobie również bez miksera. Wówczas do jednej miski wsypujemy wymieszane składniki suche, do drugiej zaś mokre, a następnie łączymy zawartości obu misek łyżką. Odstawiamy masę na ok. 15-30 minut, a następnie rozgrzewamy patelnię (bez oleju). Smażymy pancakesy z dwóch stron - na drugą stronę przewracamy w momencie, gdy boki będą już ścięte, a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki. Należy przewracać je wkładając łopatkę pod spód energicznie - wtedy na pewno nie będziecie mieć jakichkolwiek problemów przy odwracaniu. Czekoladę i śmietanę umieszczamy w metalowej miseczce i roztapiamy nad kąpielą wodną. Pancakesy podajemy z truskawkami i polewamy czekoladą (lub innymi dodatkami, wg uznania). Smacznego! :)
Inspirowane: Kliknij
Inspirowane: Kliknij
Jakie równiutkie :) Uwielbiam takie placuszki.
OdpowiedzUsuńJakie piękne! Moje zawsze są dosyć "frywolne" ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) Moje też nie są idealne :)
OdpowiedzUsuńNie są idealne? Dla mnie idealne w każdym calu :) Świetny blog zostaję tu na stałe :)
OdpowiedzUsuńNie są, nie są! :) Dziękuję pięknie, proszę się rozgościć! :)
Usuńwyglądają cudnie :) lubię takie na maślance :) chętnie wypróbuję przepis :P
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam! :)
Usuńco za piękne zdjęcia! ach, nic tylko oglądać.. a potem jeść!
OdpowiedzUsuńDziękuję! ;))
UsuńJeśli mogłabym spytać, to jakim aparatem, lustrzanką, czy telefonem robisz tak cudne zdjęcia? Chodzi mi o model. :) Z góry dzięki. ;)))
UsuńNikonem D90 :)
UsuńWyglądają idealnie! Aż chce się wziąć z talerza.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Starałam się, by wyglądały apetycznie :)
UsuńCiągle się zbieram do zrobienia pancakesów i może w końcu mi się uda, bo wyglądają bardzo apetycznie! Czy maślankę mogę zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym?
OdpowiedzUsuńPewnie, że można :) Gdy robiłam je kiedyś z jogurtem naturalnym to dodawałam jeszcze odrobinę mleka, by masa nie była zbyt gęsta :)
UsuńJakby w foremce były robione ! Cudeńko :D
OdpowiedzUsuńPysznie puszyste pancakes, u mnie dziś na śniadanko z masłem orzechowym(crunchy,lidl), pycha :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię te na maślance :)
OdpowiedzUsuńOj robiłam kiedyś, ale za dużo czuć było proszku do pieczenia i źle mi się je smażyło. Aczkolwiek na drugi dzień były dobre.. :) Twoje zachęciły mnie do ponowienia próby :D
OdpowiedzUsuńtez nigdy nie lubilam smaku proszku.. ale ostatnio zatesknilam za tym charakterystycznym amerykanskim pieczeniem jezyka hehe;) jadnak dzis wyprobuje Twoj przepis, bo cudownie wygladaja i niech i tak smakuja:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, jeżeli chodzi o wymieszanie wszystkich składników więc którymi składnikami będą te suche, jeśli to będzie jedna gęsta masa? Chcę zrobić niespodziankę dla rodziny, ale wolę się pierw upewnić :)
OdpowiedzUsuńJeśli nie mamy miksera, to potrzebujemy dwie miski. W jednej umieszczamy składniki mokre: jajka,maślankę i roztopione masło (mieszamy rózgą kuchenną), w drugiej suche: mąkę, proszek, cukier puder i sól (mieszamy łyżką). Potem do składników mokrych dodajemy suche i mieszamy do połączenia. Pozdrawiam! :)
Usuń