sobota, 18 maja 2013

Waniliowe mini serniczki z truskawkami na spodzie Oreo


Moja nowa miłość - mini serniczki (czy sernikowe babeczki). Zostało mi trochę twarogu z pieczenia ostatniego sernika, udałam się więc do kuchni, by skleić coś z moich resztek :) Dla zachowania idealnych, kontrastowych barw, czyli czarnego spodu z ciasteczek Oreo i białej masy serowej, dodałam do masy jedynie białko jajka, rezygnując z żółtka. By nie było z kolei zbyt nudno, na górę wylałam jeszcze polewę z kwaśnej śmietany, a plasterki truskawek starałam sie pokroić w seduszka, by dodały nieco uroku. Myślę, że z końcowego efektu mogę być zadowolona :) Dodam, że część mini serniczków zostało zjedzone jeszcze przed zdjęciami, a kilka minut po nich nie uchowała się ani jedna sztuka. "Przecież to takie małe było" - argumentował mój chłopak. No cóż, następnym razem zrobię z podwójnej porcji :)

Składniki na 10 mini serniczków (powinny być w temp. pokojowej):

90 g ciasteczek Oreo bez kremu 
1 łyżka masła (roztopionego)
300 g twarogu sernikowego
1/4 szklanki śmietany 30 lub 36 proc.
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 białko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru

Oraz:

1/2 szklanki śmietany 18 proc.
1 łyżka cukru pudru
Kilka truskawek

Ciasteczka kruszymy w blenderze, a następnie dodajemy łyżkę roztopionego masła i mieszamy. W formie na muffiny wykładamy 10 papilotek. Ciasteczka wykładamy na spód papilotek, starannie dociskając. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg miksujemy delikatnie z cukrem, mąką, następnie dodajemy białko, śmietanę 30 lub 36 proc. i ekstrakt z wanilii. Masę serową przekładamy na wcześniej przygotowane spody z ciasteczek Oreo, zostawiając miejsce na śmietanową polewę. Do dwóch pozostałych dołków w formie (najlepiej po przeciwnych stronach) wlewamy gorącą wodę (dzięki niej serniczki się zbytnio nie wysuszą i będą kremowe) i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Mini serniczki pieczemy przez ok. 25-30 minut.

Po tym czasie na serniczki wylewamy polewę - śmietanę (18 proc.) wymieszaną z cukrem pudrem. Kładziemy następnie po plasterku truskawki (odsączone z ewentualnie puszczonego soku, można wyciąć z nich kształty serduszek) i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Mini serniczki osiągną najlepszą konsystencję, gdy włożymy je na godzinę do lodówki, choć mam świadomość, że prawdopodobnie tego czasu nie doczekają :) Smacznego! :)



35 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale ! Dla nich mogłabym przebiec 10 km ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Dla nich warto zgrzeszyć ;)

      Usuń
  2. Jakie one są śliczne! I na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, pewnie, że są pyszne! :)

      Usuń
  3. Ciasteczkowe spody- moje ulubione ! A serniczki wyglądają mega uroczo, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś podobne! Twoje wyglądają tak pięknie i to tło... cudne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ktoś zwrócił uwagę na moje bazgroły :) Dziękuję :)

      Usuń
  5. Ciekawy pomysł na niebanalne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. prześliczne :) nie dziwię się że tak szybko zniknęły, sama bym się nie mogla opanować ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają przepysznie ! świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne serniczki i oczywiście fantastyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję Wam za te wszystkie miłe słowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Eh, akurat mam ochotę na coś słodkiego! Nie bądź brutalem! Wyglądają pięknie.
    Ruda Frela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, przepraszam i zakazuję wchodzić tu w momencie zwiększonego zapotrzebowania na coś słodkiego! :)

      Usuń
  11. Też uwielbiam takie małe serniczki^^ I truskawki jeszcze, mmm... Ostatnio zrobiłam babkę piaskową z truskawkami właśnie i tak oto moja dieta dobiegła końca (nie ma to jak siła charakteru...^^;D). Cudowny blog! Dodaję do obserwowanych i mam nadzieję, że Ty również zechcesz mnie odwiedzić i zostać na dłużej;)
    Pozdrawiam serdecznie,
    Pyzoletka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co tam diety, tyle cudownych rzeczy można zrobić w kuchni! :) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. wyglada pysznie ;) w wolnej chwili zapraszamy do nas ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepiękne zdjęcia!!! <3 Kocham serniki i napewno w wolnej chwili wypróbuje ten przepis ;) Super blog! Zrobilam kilka rzeczy według twoich przepisów ;-) Wszystkie udane! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Niezmiernie się cieszę! :) Bardzo Ci dziękuję za ten miły komentarz i pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń

  14. wyglądają przesmacznie - serdeczności :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają obłędnie! Aż się chce robić :) Mam tylko pytanie, serniczki były pieczone w 150 stopniach z termoobiegiem czy bez? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy białko należy wcześniej ubić?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)