Dziś angielska klasyka, czyli połączenie słodkiej śmietanki z bezami i truskawkami :) Polecam, bo wykonanie tego deseru to kwestia kilku minut, a efekt jest naprawdę fantastyczny, choć wydaje się, że połączenie raptem trzech składników może trącić banałem :) Spróbujcie koniecznie, tym bardziej, że sezon na truskawki w końcu rozpoczął się na dobre :)
Składniki (na dwie duże porcje):
500 g truskawek
1 łyżeczka cukru
400 g śmietanki 36 proc.
4 duże bezy
Truskawki kroimy na ćwiartki, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy intensywnie (by puściły nieco soku) i odstawiamy. Bezy kruszymy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Można połączyć ją od razu z pokruszonymi bezami, ja wolę jednak układać wszystko warstwami. Do pucharków przekładamy kolejno śmietankę, pokruszone bezy, truskawki i tak do wykorzystania wszystkich składników. Górę deseru możemy ozdobić truskawkami, listkami mięty bądź kawałkami bez. Smacznego! :)
Pyszne, proste, kolorowe :) Zupełnie jak mój dzisiejszy obiad :D
OdpowiedzUsuńmniam, kolory zachwycają ;)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia. Prosty i pięknie wyglądający deser. :)
OdpowiedzUsuńHah! Już wiem czym zaspokoić nagłą ochotę na truskawki mojej drugiej połówki :) Wygląda pysznie ^^
OdpowiedzUsuńPrzepiękny
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo! :)
OdpowiedzUsuńpyszny deserek!
OdpowiedzUsuńPiękna prezentacja i cudowny deser!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mniam ! :)
OdpowiedzUsuńCudowny deser! Jutro taki zrobię na kolację :)
OdpowiedzUsuńpyszności :) a zdjęcia tak piękne że aż Ci zazdroszczę talentu :P
OdpowiedzUsuńtakiego deseru truskawkowego z bezami jeszcze nie jadłem aż mnie naszła chęć zrobienia podobnego jak zobaczyłem te śliczne zdjęcia - dzięki za przepis. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie smaków i kolorów :)
OdpowiedzUsuńprześliczne! również je planuję ;) za klika postów ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam! :) Zdecydowanie zbytnio rozpieszczacie mnie tymi zachwytami ;)
OdpowiedzUsuńJejku jejku, jakie cudne zdjęcia cudnego deseru!<3
OdpowiedzUsuńpysznie, zaraz biegnę po truskawki :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcia :) Piękne!
OdpowiedzUsuńTakie proste połączenia smaków są najpyszniejsze:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne fotki, jestem pewna, że Twoje słodkości smakują równie wyśmienicie!!!!
OdpowiedzUsuńpozdrowienia,
To jest to czego mi dziś trzeba, planuję tylko połączyć kremówkę z mascarpone, może spróbowałby dodać jakiegoś likieru do kremu... próbował ktoś?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
P.S. Przepiękne zdjęcia
Dziękuję! :) Myślę, że dodatek mascarpone i jakiegoś ulubionego likieru to dobry pomysł :) Kiedyś do takiej masy z mascarpone i kremówką dodawałam likier kokosowy :)
UsuńLove the girlish colors / atmosphere you create at your photos ^^
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć na te zdjęcia!!!
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcia:D Można wiedzieć gdzie kupiłaś tackę i słomki? boskie są :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Nie pamiętam niestety gdzie kupiłam tackę, ale serduszka na niej malowałam sama :) Słomki można dostać np. na allegro :)
Usuń