Owoce zapiekane pod kruszonką to idealny deser dla zabieganych. Czasami, gdy najdzie mnie ochota na coś pysznego, a mam nieco ponad pół godziny, by to przygotować, sięgam po sezonowe owoce i robię crumble. Jeszcze ciepłe, podawane z gałką ulubionych lodów bądź ubitą śmietanką to prawdziwa rozkosz. Polecam szczególnie na jesienne, chłodne wieczory :)
Składniki na 6 porcji:
6 dużych jabłek
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu (płaska)
1 łyżeczka cynamonu (płaska)
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki zmielonych migdałów
150 g mąki
75 g masła
75 g brązowego cukru
100 g płatków migdałowych
Jabłka kroimy w kostkę. Polewamy owoce sokiem z cytryny,
dodajemy cukier, cynamon, mielone migdały i delikatnie łączymy. Owoce
wykładamy do ramekinów (zostawiamy miejsce na kruszonkę). Mąkę razem z brązowym cukrem wysypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy
nożem. Następnie rozcieramy masło dłońmi, by utworzyć kruszonkę. Na koniec dodajemy płatki migdałów i mieszamy całość.
Posypujemy kruszonką owoce i wstawiamy na ok. 30 min. do piekarnika
nagrzanego do temp. 180 stopni. Podajemy najlepiej jeszcze ciepłe z gałką ulubionych lodów bądź ubitą śmietanką. Smacznego! :)
idealny deser na jesienne chłodne dni :)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńjedyne jakie już jadłam :) i jest przepyszne, muszę powtórzyć :D
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)
OdpowiedzUsuńOjj chyba dzisiaj sama zrobię... :) Wyglądają przepysznie, a ja mam masę jabłek w kuchni...:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam crumble, a takie z jabłkami jest chyba najlepsze! :)
OdpowiedzUsuń