wtorek, 14 stycznia 2014

Szybkie ciasto cytrynowe Madera


Uwielbiam ciasta cytrynowe! A Wy? :) Proponowane dzisiaj przeze mnie ciasto to tradycyjny brytyjski wypiek, którego nazwa wzięła się stąd, że często było podawane z kieliszkiem madery. Jest naprawdę wilgotne, wyraźnie cytrynowe z subtelną nutą cynamonu. Idealne do herbaty i gotowe w godzinkę. Polecam!



Składniki (tortownica ok. 20 cm):

120 g mąki (ok. 3/4 szklanki)
2 łyżeczki proszku do piecznia
1/2 szklanki zmielonych migdałów (50 g)
180 g masła
150 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
1 łyżeczka skórki z cytryny
1/3 łyżeczki cynamonu
3 duże jajka
1/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny (ok. 60 ml)

Lukier cytrynowy*:

1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

Kandyzowana cytryna:

1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
4 plasterki cytryny



* można przygotować też lukier na bazie białek - będzie wtedy śnieżnobiały


Na początek zajmiemy się przygotowaniem kandyzowanej cytryny. Cztery plasterki cytryny (wcześniej sparzonej) przecinamy na pół. Wlewamy wodę do garnuszka i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Wkładamy potem kawałki cytryny i całość dusimy przez ok. 10 minut aż cytryna stanie się szklista. Przekładamy na papier do pieczenia do wystudzenia.

Mąkę przesiać, dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia, cynamon i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodawać kolejno jajka, ciągle miksując. Na koniec dodać skórkę z cytryny, mieszankę mąki z migdałami i sok cytrynowy - zmiksować. Przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40-45 minut w temp. 170 stopni (sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem czy ciasto jest już dobre). Odstawić do ostygnięcia. 

Do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny - zmiksować. Gdyby lukier był zbyt gęsty należy dodać więcej soku, gdy zbyt rzadki - cukru pudru. Polać ciasto. Gdy lukier będzie już powoli zastygał, udekorować kawałkami kandyzowanej cytryny. Smacznego! :)

źródło: Carla Bardi, Ciasta


25 komentarzy:

  1. Nie wiem czy uwielbiam ciasta cytrynowe, bo... chyba nigdy nie jadłam! Jak to możliwe?
    Bardzo chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie bardzo polecam takie przygotować :)

      Usuń
  2. Cytrynowe ciasta? Uwielbiam, zdecydowanie! Tego spróbowałabym z wielką chęcią, bo... no właśnie, bardziej cytrynowe i słodkie chyba być już nie mogło, i to jest w moich oczach plus :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jest śliczne i na pewno świetnie smakuje! Koniecznie 'do zrobienia'. I ciekawa patera, skojarzyła mi się z ogrodzeniem : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudnie <3 Uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cud-miód:)zabieram się takie ciasto już od jakiegoś czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A te piękne cytrynki się zjada w całości ? :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, rewelacja :)
    Też uwielbiam cytrynowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cytrynowe moje jedno z ulubionych :)
    choć robiłam tylko babkę cytrynową, trzeba będzie zrobić takie ciasto, cytrynka kusi na nim!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda idealnie ;) zjadłabym z przyjemnością !

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudna patera, przydalaby mi sie taka. Ciasto rownie piekne. :D Czy cytryny mozna zastalic innymi cytrusami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że np. pomarańcze też by się sprawdziły :)

      Usuń
  12. Czym mogę zastąpić mielone migdały? Czy można je ewentualnie pominąć?

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam w zeszłym tyg, wyszlo przepyszne, dzięki serdeczne za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Niezmiernie się cieszę, że smakowało! :)

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  15. zrobiłam dziś, ale ze szklanki pudru taki grupy lukier mi nie wyszedł na cieście,a cieńsza warstwa miejscami prześwitująca .Ciasto na jutro, więc na razie nie wiem jak smakuje, ale wygląda nieźle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak zaznaczyłam w dopisku - ja użyłam lukru z białek, dlatego na zdjęciach jest śnieżnobiały :) Jest on jednak twardy i lepiej w tym cieście moim zdaniem sprawdza się zwykły lukier taki jaki jest w oryginalnym przepisie z książki :)

      Mam nadzieję, że będzie smakować! :)

      Usuń
  16. POLECAM!! rodzina była zachwycona. To już drugie ciasta które upiekłam z sukcesm korzystając z przepisów z Twojego bloga. Z całą pewnością wypróbuję kolejne.

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)