czwartek, 1 maja 2014

Muffiny z rabarbarem i owsianą kruszonką

muffiny, muffins, rabarbar, wypieki z rabarbarem, owsiana kruszonka

Majowy długi weekend to idealny czas na rodzinne grillowanie czy wycieczki rowerowe za miasto. Świetną przekąską, którą można zapakować do koszyka i wybrać się w plener, są muffiny. Przygotowałam je z rabarbarem, dzięki któremu muffiny nie są suche i przesłodzone, a owsiana kruszonka świetnie dopełnia całość. 

muffiny, rabarbar, kruszonka, wypieki szybkie, babeczki z rabarbarem
Składniki (na ok. 15 sztuk):

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
125 g roztopionego masła
150-200 g rabarbaru + 2 łyżki cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Owsiana kruszonka:

80 g płatków owsianych
30 g cukru (najlepiej brązowego)
2 łyżki mąki 
70 g zimnego masła

muffiny, kruszonka owsiana, babeczki, z rabarbarem


Rabarbar kroimy na małe kawałki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut (puści sok). Teraz zajmiemy się przygotowaniem kruszonki. Do płatków owsianych, mąki i cukru dodajemy drobno posiekane masło. Całość rozcieramy palcami, tworząc kruszonkę. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na muffiny.

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, sól - mieszamy. W drugiej misce umieszczamy jajka, mleko, ekstrakt z wanilii i roztopione masło - mieszamy. Zawartości obu misek łączymy następnie rózgą kuchenną. Rabarbar odsączamy na sitku z soku. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Dodajemy do ciasta i łączymy całość delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny, pamiętając o tym, by zostawić miejsce na kruszonkę. Wyciągamy kruszonkę z lodówki i kładziemy na wierzch muffinek, delikatnie dociskając. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 20-25 minut. Studzimy na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

przepis, na muffiny, z rabarbarem, kruszonka

11 komentarzy:

  1. Owsiana kruszonka wprawia moje kiszki w drgania :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobilas ochoty na takie muffinki!

    OdpowiedzUsuń
  3. I to są takie zdjęcia, co patrzeć godzinami na nie mogę :) Śliczne te twoje babeczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę jedną, albo nie, dwie najlepiej; D

    OdpowiedzUsuń
  5. Częstuję się:)udanej Majówki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie cudowne zdjęcia! ;D A muffinki pewnie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, ja dałam szklankę mąki pszennej i szklankę mąki razowej. Spróbujcie smakują wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)