niedziela, 6 lipca 2014

Muffiny z jagodami





Sezon na truskawki się kończy, a ja jak zwykle czuję niedosyt. Całe szczęście dostępne są wciąż pyszne jagody. Muffiny z ich wykorzystaniem upiekłam na podstawie ostatnio mojego ulubionego bazowego ciasta. Mięciutkie, posypane cukrem pudrem i pełne owoców, czyli takie, jakie lubię najbardziej. Polecam :)


Składniki (na ok. 12 muffinek):

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
125 g roztopionego masła
skórka starta z jednej cytryny
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1 szklanka jagód

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, sól i cukier - mieszamy. W drugiej misce łączymy składniki mokre - masło, jajka, mleko i skórkę cytrynową. Zawartości obu misek łączymy, a następnie dodajemy jagody (można odrobinę zostawić do posypania na wierzchu) - mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy ciasto do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny. Posypujemy z wierzchu kilkoma jagodami. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. Smacznego! :)



7 komentarzy:

  1. koniec truskawek, ale za to czas na kolejne owoce! jagody, brzoskwinie, maliny...uwielbiam! i wielką ochotę nabrałam te urocze babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagody, moje ukochane<3 W muffinach są świetne: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie urocze! Uwielbiam muffinki z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie. U mnie jagody wykorzystuje się co prawda głównie do pierogów i jagodzianek, ale muffiny to też szybki i świetny sposób na ich podanie. ;)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)