wtorek, 19 sierpnia 2014

Muffiny z jabłkami i migdałową kruszonką






Gdy nie mamy czasu na przygotowanie szarlotki z prawdziwego zdarzenia, warto skusić się na szybkie muffiny z dodatkiem jabłek i cynamonu. Te z dzisiejszego wpisu urozmaiciłam poprzez dodanie na wierzch kruszonki z migdałami. Jest odpowiednio chrupiąca, po prostu przepyszna (pamiętajcie, by użyć do niej koniecznie brązowego cukru). Z podanego przepisu wychodzi sporo kruszonki - jeśli Wam zostanie, zróbcie z reszty błyskawiczne crumble :)


Składniki (na ok. 16 muffnek):

250 g mąki
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
150 ml mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
120 g roztopionego masła
2 jabłka (średniej wielkości)

Na migdałową kruszonkę:
100 g mąki
75 g masła
50 g brązowego cukru
75 g płatków migdałowych
1/3 łyżeczki cynamonu



Na samym początku przygotujemy kruszonkę. Do mąki, cynamonu i cukru dodajemy drobno posiekane masło. Całość rozcieramy palcami, tworząc kruszonkę. Na koniec dorzucamy płatki migdałowe i mieszamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na muffiny.
 

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cynamon sól - mieszamy. W drugiej misce umieszczamy jajka, mleko, jogurt naturalny i roztopione masło - mieszamy. Zawartości obu misek łączymy następnie rózgą kuchenną. Dorzucamy obrona ze skórki i pokrojone na małe kawałki jabłka. Całość mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny, pamiętając o tym, by zostawić miejsce na kruszonkę. Wyciągamy kruszonkę z lodówki i kładziemy na wierzch muffinek, delikatnie dociskając. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 25 minut. Studzimy na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
 
 

15 komentarzy:

  1. Migdałowa kruszonka i jabłka - połączenie wobec którego nie można przejść obojętnie :-) Ps. genialna kompozycja na ostatnim zdjęciu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki muffinkami, ale jakie masz piękne dodatki! Prawdziwie profesjonalna sesja kulinarna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny blog, z przyjemnością śledzę Twoje przepisy ! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne zdjęcia i te dodatki! super :) nic nie zastąpi smaku polskich jabłek i wypieków z ich udziałem <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś bajecznego! Porażasz estetyką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podkradam jedną i zachwycam się wąsami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudne zdjęcia...a muffiny biorę wszystkie w ciemnio, bo są na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ładnie wyglądają i musza być pyszne!

    Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas: http://mokasyl3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)