Gdy nie mamy czasu na przygotowanie szarlotki z prawdziwego zdarzenia, warto skusić się na szybkie muffiny z dodatkiem jabłek i cynamonu. Te z dzisiejszego wpisu urozmaiciłam poprzez dodanie na wierzch kruszonki z migdałami. Jest odpowiednio chrupiąca, po prostu przepyszna (pamiętajcie, by użyć do niej koniecznie brązowego cukru). Z podanego przepisu wychodzi sporo kruszonki - jeśli Wam zostanie, zróbcie z reszty błyskawiczne crumble :)
Składniki (na ok. 16 muffnek):
250 g mąki
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
150 ml mleka
3 łyżki jogurtu naturalnego
120 g roztopionego masła
2 jabłka (średniej wielkości)
Na migdałową kruszonkę:
100 g mąki
75 g masła
50 g brązowego cukru
75 g płatków migdałowych
1/3 łyżeczki cynamonu
Na samym początku przygotujemy kruszonkę. Do mąki, cynamonu i cukru dodajemy drobno posiekane masło. Całość
rozcieramy palcami, tworząc kruszonkę. Na koniec dorzucamy płatki migdałowe i mieszamy. Wkładamy do lodówki na czas
przygotowania ciasta na muffiny.
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cynamon sól - mieszamy.
W drugiej misce umieszczamy jajka, mleko, jogurt naturalny i
roztopione masło - mieszamy. Zawartości obu misek łączymy następnie
rózgą kuchenną. Dorzucamy obrona ze skórki i pokrojone na małe kawałki jabłka. Całość mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny,
pamiętając o tym, by zostawić miejsce na kruszonkę. Wyciągamy kruszonkę z
lodówki i kładziemy na wierzch muffinek, delikatnie dociskając.
Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 25
minut. Studzimy na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Hmmm pycha!!! Idę robić muffinki :)
OdpowiedzUsuńBoskie te muffiny!
OdpowiedzUsuńMigdałowa kruszonka i jabłka - połączenie wobec którego nie można przejść obojętnie :-) Ps. genialna kompozycja na ostatnim zdjęciu ;-)
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńMuffinki muffinkami, ale jakie masz piękne dodatki! Prawdziwie profesjonalna sesja kulinarna :)
OdpowiedzUsuńTo samo chciałam chciałam napisać! ;)
UsuńProfesjonalna? :D Ależ skąd ;)
Usuńcudowny blog, z przyjemnością śledzę Twoje przepisy ! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło to słyszeć, dziękuję i pozdrawiam! :)
Usuńcudownie wyszły! <3
OdpowiedzUsuńświetne zdjęcia i te dodatki! super :) nic nie zastąpi smaku polskich jabłek i wypieków z ich udziałem <3
OdpowiedzUsuńCoś bajecznego! Porażasz estetyką :)
OdpowiedzUsuńPodkradam jedną i zachwycam się wąsami :)
OdpowiedzUsuńcudne zdjęcia...a muffiny biorę wszystkie w ciemnio, bo są na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyglądają i musza być pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i zapraszamy do Nas: http://mokasyl3.blogspot.com/