poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Prosty placek ze śliwkami i kruszonką


Przepis na to ciasto otrzymałam od czytelniczki Kasi, która ma go od swojej babci. Trochę go zmodyfikowałam i z końcowego efektu jestem zadowolona - ciasto faktycznie wyszło bardzo smaczne. Prawdziwy, klasyczny, babciny placek ze śliwkami i słodką kruszonką. Mi najlepiej smakuje z kubkiem ulubionej herbaty :)


Składniki (forma ok. 36 x 25)*:

300 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z górką)
150 g cukru
szczypta soli
150 g masła
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
15 łyżek mleka (czyli ok. 1/2 szklanki)

* w temp. pokojowej

Na kruszonkę:

160 g mąki
100 g cukru
100 g masła

Oraz: 

śliwki

Na samym początku przygotować należy kruszonkę. Do mąki i cukru dodajemy zimne, posiekane masło. Całość rozcieramy palcami, tworząc kruszonkę. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia. Łączymy łyżką i odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy następnie kolejno jajka. Potem dodajemy na przemian mleko i wymieszane wcześniej suche składniki aż do całkowitego ich wykorzystania (kończąc na suchych). W razie potrzeby można dodać więcej mleka. Masę wykładam do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę układamy przepołowione śliwki (skórką do dołu), a potem posypujemy całość kruszonką. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 40 minut. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)


 

17 komentarzy:

  1. Klasyczne ciasto późnego lata, i jakie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Paulinko, takie ciasta to ja mogę jadać bez końca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto ciastem, ale zdjęcia są absolutnie zachwycające. Można się obślinić ... :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba lubię wszystkie wersje ciast ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam klasyczne drożdżowe. Im wcześniej się je je po upieczeniu, tym lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To akurat bez drożdży, ale gwarantuję, że też bosko smakuje jeszcze ciepłe ;)

      Usuń
  6. ten prosty placek stworzony i sfotografowany przez Ciebie prezentuje się po prostu niezwykle! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te proste ciacha są jednymi z najlepszych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja Mama robi coś podobnego - bardzo lubię :) Twoje wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zjadam pierwszy kawałek ciasta wg tego przepisu.Jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie, bardzo fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. upieklam, troche pomieszalam kolejnosc dodania skladnikow ale wyszlo fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Upieklam, troche pomieszalam skladniki ale wyszlo przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)