Przepis na to ciasto otrzymałam od czytelniczki Kasi, która ma go od swojej babci. Trochę go zmodyfikowałam i z końcowego efektu jestem zadowolona - ciasto faktycznie wyszło bardzo smaczne. Prawdziwy, klasyczny, babciny placek ze śliwkami i słodką kruszonką. Mi najlepiej smakuje z kubkiem ulubionej herbaty :)
Składniki (forma ok. 36 x 25)*:
300 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z górką)
150 g cukru
szczypta soli
150 g masła
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
15 łyżek mleka (czyli ok. 1/2 szklanki)
* w temp. pokojowej
* w temp. pokojowej
Na kruszonkę:
160 g mąki
100 g cukru
100 g masła
Oraz:
śliwki
Na samym początku przygotować należy kruszonkę. Do mąki i cukru dodajemy zimne, posiekane masło. Całość rozcieramy palcami, tworząc kruszonkę. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia. Łączymy łyżką i odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy następnie kolejno jajka. Potem dodajemy na przemian mleko i wymieszane wcześniej suche składniki aż do całkowitego ich wykorzystania (kończąc na suchych). W razie potrzeby można dodać więcej mleka. Masę wykładam do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę układamy przepołowione śliwki (skórką do dołu), a potem posypujemy całość kruszonką. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 40 minut. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)
Klasyczne ciasto późnego lata, i jakie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńPaulinko, takie ciasta to ja mogę jadać bez końca :)
OdpowiedzUsuńOj, ja też ;)
UsuńBardzo apetyczne:-)
OdpowiedzUsuńCiasto ciastem, ale zdjęcia są absolutnie zachwycające. Można się obślinić ... :-)
OdpowiedzUsuńHaha, dziękuję pięknie ;)
UsuńChyba lubię wszystkie wersje ciast ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam klasyczne drożdżowe. Im wcześniej się je je po upieczeniu, tym lepiej :)
OdpowiedzUsuńTo akurat bez drożdży, ale gwarantuję, że też bosko smakuje jeszcze ciepłe ;)
Usuńten prosty placek stworzony i sfotografowany przez Ciebie prezentuje się po prostu niezwykle! :)
OdpowiedzUsuńDzięki! ;)
UsuńTe proste ciacha są jednymi z najlepszych :)
OdpowiedzUsuńMoja Mama robi coś podobnego - bardzo lubię :) Twoje wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadam pierwszy kawałek ciasta wg tego przepisu.Jest pycha :)
OdpowiedzUsuńPysznie, bardzo fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńupieklam, troche pomieszalam kolejnosc dodania skladnikow ale wyszlo fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńUpieklam, troche pomieszalam skladniki ale wyszlo przepyszne :)
OdpowiedzUsuń