wtorek, 28 października 2014

Czekoladowe muffiny z pajęczyną (na Halloween)




Nigdy nie piekę nic na Halloween, bo ten dzień jest mi zupełnie obojętny, ale skoro pojawiła się na Facebooku prośba o jakąś inspirację na tę okazję, postanowiłam coś stworzyć. W zasadzie tytuł tego wpisu powinien być dużo dłuższy, bo muffiny są nie tylko czekoladowe. Ciasto jest jogurtowe z dodatkiem białej czekolady i dla kontrastu suszonej żurawiny. Wierzch pokryłam czekoladą deserową i białą w ten sposób, by utworzyła się pajęczyna. Prosta i myślę, że dość efektowna dekoracja. 

Czekoladowe muffiny z pajęczyną (na Halloween)
Składniki (na 12 sztuk):

230 g mąki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g cukru
120 g roztopionego masła
250 g jogurtu naturalnego (temp. pokojowa!)
2 jajka (temp. pokojowa)
70 g suszonej żurawiny
50 g białej czekolady lub groszków czekoladowych (opcjonalnie)

Oraz:

150 g deserowej czekolady
75 g białej czekolady

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier - mieszamy. W drugiej misce umieszczamy masło, jogurt naturalny, jajka - mieszamy rózgą kuchenną. Zawartości obu misek łączymy. Dodajemy na koniec żurawinę i groszki czekoladowe. Przekładamy masę do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny (wypełniamy ok. 3/4 papilotki, nie więcej). Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 minut. Studzimy na kratce. Deserową czekoladę roztapiamy w jednej miseczce, w drugiej zaś topimy czekoladę białą. Wierzch muffinek pokrywamy czekoladą deserową. Od razu białą czekoladą tworzymy "ślimaka" (tak jak pokazałam to na Instagramie), a następnie przeciągamy wykałaczką, tworząc pajęczą sieć. Gotowe! :)






 

16 komentarzy:

  1. Cudownie wyglądają :) muszę je niedługo upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany! wspaniale się prezentują i pewnie tak samo smakuja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają, a pajęczyna absolutnie idealna :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyszła Ci ta pajęczyna. A talerz... ach :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym wyciskac biala czekolade?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrzebujemy np. worek cukierniczy z odpowiednią końcówką. Można też samemu przygotować rożek z pergaminu.

      Usuń
  6. Też nie przepadam za halloween i unikam otoczki z tym związanej, ale pewne wypieki dedykowane temu świętu cieszą moje oczy. Tak jak te muffiny, świetna pajęczyna!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają obłędnie!!! Mi pewnie tak nie wyjdą ;)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)