Bezglutenowe ciasto czekoladowe z dekoracją z liści
Składniki (forma ok. 22 cm):
Składniki (forma ok. 22 cm):
250 g deserowej czekolady
150 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
4 jajka
190 g mąki migdałowej
150 g mascarpone
3 łyżki likieru frangelico (lub innego, można likier zastąpić też mlekiem)
Oraz:
kilka jesiennych liści*
cukier puder
* Liście delikatnie myjemy pod wodą, suszymy i wkładamy np. między kartki książki. Czynność tę należy wykonać co najmniej dzień wcześniej.
* Liście delikatnie myjemy pod wodą, suszymy i wkładamy np. między kartki książki. Czynność tę należy wykonać co najmniej dzień wcześniej.
Czekoladę roztapiamy i odstawiamy do częściowego ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy kolejno jajka i dalej miksujemy. Dodajemy potem mąkę migdałową, mascarpone oraz likier - miksujemy. Na koniec wlewamy wciąż jeszcze ciepłą (ale nie gorącą!) czekoladę - mieszamy łyżką lub miksujemy na niskich obrotach. Masę przekładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temp. 180 z termoobiegiem (lub 200 stopni bez termoobiegu) przez ok. 55-65 minut. Należy uważać, by nie piec ciasta zbyt długo - powinno być wilgotne. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia - najlepiej odwrócić górą do dołu, by pozbyć się ewentualnych nierówności (choć ciasto powinno po upieczeniu być raczej płaskie, mogą pojawić się jedynie pęknięcia).
Po ostygnięciu układamy na wierzchu ciasta przygotowane liście. Posypujemy obficie cukrem pudrem i delikatnie ściągamy nasz "jesienny szablon". Ciasto podajemy koniecznie z lodami albo bitą śmietaną. Smacznego! :)
Przepis na ciasto czekoladowe (z moimi zmianami): Katie Quinn Davies, What Katie Ate
Po ostygnięciu układamy na wierzchu ciasta przygotowane liście. Posypujemy obficie cukrem pudrem i delikatnie ściągamy nasz "jesienny szablon". Ciasto podajemy koniecznie z lodami albo bitą śmietaną. Smacznego! :)
Przepis na ciasto czekoladowe (z moimi zmianami): Katie Quinn Davies, What Katie Ate
Niesamowicie pomysłowy sposób dekoracji...
OdpowiedzUsuńMusialo być pyszne! :]
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sposób dekorowania ciasta - proste do zrobienia, a efekt zachwycający :)
OdpowiedzUsuńpiękna dekoracja :) iście jesienna :)
OdpowiedzUsuńAleż ono ślicznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo! ;)
OdpowiedzUsuń