wtorek, 25 listopada 2014

Dietetyczne brownie jaglane (bezglutenowe)



Odchudzone ciasto czekoladowe, w którym ilość kalorii aż tak nie przeraża :) W jego składzie nie znajdziemy mąki pszennej, czekolady czy masła. Mamy za to trochę oleju, kakao i kaszę jaglaną (moim zdaniem nie jest w ogóle wyczuwalna). Brownie przygotowuje się błyskawicznie, jest odpowiednio wilgotne i najlepiej smakuje w duecie z lodami.

Dietetyczne brownie jaglane z orzechami (bezglutenowe)

Składniki (blaszka 28 x 18 cm):
150 g kaszy jaglanej
szczypta soli
75 ml oleju
50 g kakao
160 g jogurtu greckiego (albo kwaśnej śmietany)
4 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g miodu
70 g brązowego cukru (lub więcej, w zależności od upodobań)
50 g + 20 g orzechów laskowych (można użyć też innych)

Kaszę płuczemy na sitku w zimnej, a potem wrzącej wodzie (pozbywamy się w ten sposób goryczki). Wkładamy do garnuszka, zalewamy dwoma szklankami wrzącej wody (niepełnymi) i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy ok. 10-15 minut aż kasza będzie miękka, a woda całkowicie wyparuje. Odstawiamy kaszę do ostygnięcia, a następnie miksujemy dokładnie z pozostałymi składnikami (pomijając orzechy) w melakserze (można też najpierw zmiksować samą kaszę, a dopiero potem dodać pozostałe składniki). Przekładamy masę do miski i dodajemy 50 g orzechów - mieszamy łyżką. Masę przekładamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy z wierzchu 20 g orzechów i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut (brownie po wyciągnięciu z piekarnika nieco opada - tak ma być). Polecam podawać z lodami. Smacznego! :)



  

12 komentarzy:

  1. Robilam kiedys ciasto z kaszą jaglaną i bardzo mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, to brownie wygląda obłędnie! :)
    Świetna inspiracja! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmhmhm, takie zdrowe rzeczy to ja mogę jeść codziennie; D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda, ciekawa jestem smaku, trzeba zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie ciasto wyląduje u mnie na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bajecznie i pewnie tak smakuje. No a jak z tą kalorycznością ....???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej brownie jest odchudzone - bez mąki pszennej, czekolady, masła... Cukier można też zastąpić np. ksylitolem :)

      Usuń
  8. Bardzo fajnie, robiłam wczoraj wg Twojego przepisu :) nie za słodkie, delikatnie kakaowe. Super!

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)