Dietetyczne brownie jaglane z orzechami (bezglutenowe)
Składniki (blaszka 28 x 18 cm):
150 g kaszy jaglanej
szczypta soli
szczypta soli
75 ml oleju
50 g kakao
160 g jogurtu greckiego (albo kwaśnej śmietany)
4 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g miodu
70 g brązowego cukru (lub więcej, w zależności od upodobań)
50 g + 20 g orzechów laskowych (można użyć też innych)
Kaszę płuczemy na sitku w zimnej, a potem wrzącej wodzie (pozbywamy się w ten sposób goryczki). Wkładamy do garnuszka, zalewamy dwoma szklankami wrzącej wody (niepełnymi) i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy ok. 10-15 minut aż kasza będzie miękka, a woda całkowicie wyparuje. Odstawiamy kaszę do ostygnięcia, a następnie miksujemy dokładnie z pozostałymi składnikami (pomijając orzechy) w melakserze (można też najpierw zmiksować samą kaszę, a dopiero potem dodać pozostałe składniki). Przekładamy masę do miski i dodajemy 50 g orzechów - mieszamy łyżką. Masę przekładamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy z wierzchu 20 g orzechów i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut (brownie po wyciągnięciu z piekarnika nieco opada - tak ma być). Polecam podawać z lodami. Smacznego! :)
Robilam kiedys ciasto z kaszą jaglaną i bardzo mi smakowało.
OdpowiedzUsuńWow, to brownie wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna inspiracja! *.*
wyglądną obłędnie:)
OdpowiedzUsuńHmhmhm, takie zdrowe rzeczy to ja mogę jeść codziennie; D
OdpowiedzUsuńjaglane brownie uwielbiam!
OdpowiedzUsuńIdealne! :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, ciekawa jestem smaku, trzeba zrobić! :)
OdpowiedzUsuńtakie ciasto wyląduje u mnie na święta:)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie i pewnie tak smakuje. No a jak z tą kalorycznością ....???
OdpowiedzUsuńJak najbardziej brownie jest odchudzone - bez mąki pszennej, czekolady, masła... Cukier można też zastąpić np. ksylitolem :)
UsuńBardzo fajnie, robiłam wczoraj wg Twojego przepisu :) nie za słodkie, delikatnie kakaowe. Super!
OdpowiedzUsuń