Dawno nie było na blogu nowego przepisu na sernik, a w związku z tym, że miałam ostatnio ochotę na coś z dodatkiem cynamonu, powstał sernik cynamonowo-miodowy. Na targu kupiłam śliwki i zrobiłam z nich mus, który jest tu idealnym uzupełnieniem. W zasadzie przypadkowo wyszła mi z tego połączenia propozycja, która pachnie nieco świętami - sernik udekorowany laskami cynamonu prezentuje się całkiem dostojnie :)
Sernik cynamonowo-miodowy z musem śliwkowym
Składniki (tortownica 22 cm):
150 g ciasteczek korzennych (albo czekoladowych bez kremu)
40 g orzechów włoskich
30 g masła
1 kg twarogu sernikowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
80 g miodu (płynnego)
4 jajka
90 g brązowego cukru (drobnego)
1 łyżeczka cynamonu
300 g śmietany 18 proc.
2 łyżeczki cukru pudru
Mus śliwkowy:
400 g śliwek
2 łyżki brązowego cukru (lub mniej/więcej wg uznania)
2 łyżki soku z cytryny
Ciasteczka korzenne i orzechy miksujemy na "piasek". Wysypujemy do miseczki, a następnie dodajemy roztopione masło. Mieszamy i wykładamy ciasteczkową masą spód tortownicy - wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg miksujemy delikatnie z mąką ziemniaczaną. Dodajemy następnie brązowy cukier, a potem partiami jajka, miksując po każdym ok. 30 sekund. Na koniec wlewamy miód i dodajemy cynamon - miksujemy do połączenia. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na poziomie najniższym w piekarniku należy wlać wrzącą wodę do głębokiej blaszki, a sernik ustawić na poziomie wyższym. Sernik pieczemy przez 15 min. w temp. 175 stopni, potem zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Po tym czasem na sernik wykładamy delikatnie śmietanę, wymieszaną z cukrem pudrem - pieczemy jeszcze 10 minut. Wyciągamy sernik i studzimy. Ściągamy obręcz i wkładamy sernik do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Śliwki kroimy na małe kawałki, dodajemy cukier, sok z cytryny i wodę - całość mieszamy i wstawiamy garnuszek na mały gaz. Podgrzewamy do momentu aż woda wyparuje. Odstawiamy do ostygnięcia, a potem miksujemy i przecieramy przez sitko. Tak przygotowanym musem polewamy kawałki sernika. Smacznego! :)
Łał! Ten sernik wygląda bajecznie. Jest cudowny i idealny. Aż nie można się napatrzeć. Ideał :O
OdpowiedzUsuńOj tam zaraz idealny ;) Dziękuję! ;)
UsuńWszystkie warstwy takie równiutkie i ten cynamon :D
UsuńDla mnie jesteś mistrzem :) !! nie mogę doczekać się gdy wrócę do mojej kochanej kuchni w Pl i będę mogła korzystać z twoich przepisów :)
OdpowiedzUsuńJest mi tak miło - bardzo, bardzo Ci dziękuję! ;)
UsuńAle cudo!!!
OdpowiedzUsuńpieknie to zaprezentowałaś!
OdpowiedzUsuńsmykwkuchni.blogspot.com
wygląda po prostu rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPrześliczny, a w smaku - pewnie poezja ;)
OdpowiedzUsuńWygląda perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńSkończony ideał :)
OdpowiedzUsuńpyszności aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńPołączenie cynamonu miodu, śliwek i orzechów włoskich to jest jedno z moich ulubionych połączeń w jesieni! Wygląda naprawdę nieziemsko!
OdpowiedzUsuńMi też właśnie te wszystkie składniki łączyły się w spójną całość ;) Cieszę się bardzo, że sernik się podoba ;)
UsuńIstna rozpusta... ale taka pozytywna :)
OdpowiedzUsuńPiszę się na kawałek tego sernika! :)
OdpowiedzUsuńWpadaj więc do Gdańska! ;)
UsuńWow, sernik wygląda bosko! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
Mistrzyni serników! :)
OdpowiedzUsuńOj, aż tak to chyba nie! ;) Ale dziękuję bardzo, staram się jak mogę, by były smaczne i ładnie się prezentowały ;)
UsuńChyba nie muszę mówić, że zamawiam kawałek?; ))
OdpowiedzUsuńHaha ;) Zapraszam! ;)
UsuńAle równiutki, pięknie Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńłał, francja elegancja;)
OdpowiedzUsuńSernik wyszedł ci cudowny! Mój zawsze jest zbyt mocno podpieczony :(
OdpowiedzUsuńA pieczesz serniki w kąpieli wodnej? Jeśli nie - polecam! :)
UsuńTa warstewka śmietany i mus...mniam, mistrzostwo!
OdpowiedzUsuńJej, dziękuję! ;)
Usuńp.s. piekę taki na święta, już postanowione, zrobię spód pierniczkowy ;-)
OdpowiedzUsuńKochani, dziękuję Wam bardzo za te wszystkie ciepłe słowa! :)
OdpowiedzUsuńTym cynamonem to mnie skusiłaś na kawałek ;)
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tym serniku od pierwszego wejrzenia :)
OdpowiedzUsuńCzy śliwki muszą być świeże?
OdpowiedzUsuńMożna użyć też mrożonych :)
Usuń