Bardzo proste w wykonaniu, a jakie smaczne i efektowne! W sam raz nadają się na nadchodzące walentynki, jeśli chcemy sprawić przyjemność komuś, kogo kochamy. Delikatne kruche ciasto z dodatkiem zmielonych migdałów, przełożone dżemem malinowym, to sposób na pyszne ciasteczka, które będą smakować każdemu. Oprócz przepisu, mam dzisiaj do Was prośbę, ale więcej o tym poniżej.
Malinowe kruche ciastka serduszka na walentynki
(ciasteczka Linzer)
Składniki:
(ciasteczka Linzer)
Składniki:
50 g zmielonych migdałów
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
240 g miękkiego masła
110 g cukru pudru
110 g cukru pudru
Mąkę i zmielone migdały przesiewamy, dodajemy sól i cynamon - mieszamy. Do masła dodajemy ekstrakt z wanilii i cukier puder - miksujemy. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy suche składniki i całość łączymy. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 90 minut. Po tym czasie wyciągamy pierwszą część ciasta, rozwałkowujemy (na ok. 3 mm, delikatnie podsypujemy mąką) i wykrawamy okręgi. Pieczemy przez ok. 8-10 minut w temp. 180 stopni. Wyciągamy drugą część i wykrawamy okręgi z wyciętym serduszkiem. Pieczemy ponownie przez ok. 8-10 minut. Studzimy na kratce. Na okrągłe ciasteczka nakładamy cienką warstwę dżemu malinowego, a następnie przykrywamy okręgami z wyciętym serduszkiem (posypanymi wcześniej cukrem pudrem). Bardzo delikatnie dociskamy. Pamiętajcie, że ciasteczka po przełożeniu dżemem nieco miękną, więc najlepiej robić to przed podaniem. Smacznego!
źródło: kliknij
źródło: kliknij
Kochani, pierwszy raz zdecydowałam się wziąć udział w konkursie Blog Roku w kategorii Kulinarne. Pomyślałam - czemu nie, w końcu to darmowa promocja bloga. Być może ktoś tu zajrzy
i zostanie na dłużej.
Jeśli lubicie moje przepisy i zdjęcia, możecie sprawić mi przyjemność i wysłać sms-a o treści E11417 pod numer 7122. Wysyłając sms-a, pomagacie. Koszt jednej wiadomości to 1,23 zł, a dochód z głosowania zostanie przekazany Fundacji Dzieci Niczyje.
Z jednego numeru można wysłać jednego sms-a, więc każdy głos się liczy.
Głosowanie trwa do 10. lutego.
Pomożecie? ;)
Głosowanie trwa do 10. lutego.
Pomożecie? ;)
Są takie urocze! *.*
OdpowiedzUsuńPrzyda się przepis :) matka karmiąca w potrzebie zjedzenia czegoś dobrego :)
OdpowiedzUsuń:) To te ciasteczka idealnie się nadają - u mnie zniknęły w jeden wieczór ;)
UsuńJak długo można je przechowywać ze względu na użyty dżem?
OdpowiedzUsuńCiasteczka należy przechowywać suche, bez dżemu, a przekładać najlepiej przed podaniem :)
UsuńMozna zamiast masla margaryne?
UsuńNie polecam, masło istotnie wpływa na smak. W końcu to kruche, maślane ciasteczka :)
UsuńJak one ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ciasteczka piękne a co do konkursu to powodzenia!!!: ))
OdpowiedzUsuńDziękuję i Tobie również życzę powodzenia ;)
UsuńJakie urocze! Musze spróbować koniecznie je zrobić:D
OdpowiedzUsuńJak wycinasz te ciasteczka, a zwłaszcza serduszko
OdpowiedzUsuńOkrąg wycinałam szklanką, a serduszko małą foremką (kupiłam chyba w Empiku). Serduszko musi być oczywiście mniejsze niż szerokość szklanki :) Pozdrawiam!
UsuńŚwietne są te ciasteczka! *.*
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie, że startujesz w Blogu Roku, bo w pełni zasługujesz na nie!
Twoje zdjęcia i przepisy są fantastyczne, a przede wszystkim niebanalne. :)
<3 Bardzo dziękuję! ;* Szkoda tylko, że o tym, kto przechodzi dalej, decydują sms-y, o które trzeba prosić czytelników. Zdecydowanie źle się z tym czuję ;)
Usuńsms wysłany, trzymamy kciuki:)
OdpowiedzUsuńBeautiful!
OdpowiedzUsuńProste, a jakże urocze. I jak zwykle przepiękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńPozdrawiam