środa, 4 lutego 2015

Malinowe kruche ciastka serduszka na walentynki i konkurs Blog Roku



Bardzo proste w wykonaniu, a jakie smaczne i efektowne! W sam raz nadają się na nadchodzące walentynki, jeśli chcemy sprawić przyjemność komuś, kogo kochamy. Delikatne kruche ciasto z dodatkiem zmielonych migdałów, przełożone dżemem malinowym, to sposób na pyszne ciasteczka, które będą smakować każdemu. Oprócz przepisu, mam dzisiaj do Was prośbę, ale więcej o tym poniżej.

Malinowe kruche ciastka serduszka na walentynki
(ciasteczka Linzer)

Składniki:

50 g zmielonych migdałów
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
240 g miękkiego masła
110 g cukru pudru
1 jajko
1/2 słoiczka dżemu malinowego



Mąkę i zmielone migdały przesiewamy, dodajemy sól i cynamon - mieszamy. Do masła dodajemy ekstrakt z wanilii i cukier puder - miksujemy. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy suche składniki i całość łączymy. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 90 minut. Po tym czasie wyciągamy pierwszą część ciasta, rozwałkowujemy (na ok. 3 mm, delikatnie podsypujemy mąką) i wykrawamy okręgi. Pieczemy przez ok. 8-10 minut w temp. 180 stopni. Wyciągamy drugą część i wykrawamy okręgi z wyciętym serduszkiem. Pieczemy ponownie przez ok. 8-10 minut. Studzimy na kratce. Na okrągłe ciasteczka nakładamy cienką warstwę dżemu malinowego, a następnie przykrywamy okręgami z wyciętym serduszkiem (posypanymi wcześniej cukrem pudrem). Bardzo delikatnie dociskamy. Pamiętajcie, że ciasteczka po przełożeniu dżemem nieco miękną, więc najlepiej robić to przed podaniem. Smacznego!

źródło: kliknij 





Kochani, pierwszy raz zdecydowałam się wziąć udział w konkursie Blog Roku w kategorii Kulinarne. Pomyślałam - czemu nie, w końcu to darmowa promocja bloga. Być może ktoś tu zajrzy
 i zostanie na dłużej. 

Jeśli lubicie moje przepisy i zdjęcia, możecie sprawić mi przyjemność i wysłać sms-a o treści E11417 pod numer 7122. Wysyłając sms-a, pomagacie. Koszt jednej wiadomości to 1,23 zł, a dochód z głosowania zostanie przekazany Fundacji Dzieci Niczyje.
 Z jednego numeru można wysłać jednego sms-a, więc każdy głos się liczy.
Głosowanie trwa do 10. lutego.
Pomożecie? ;) 
Za każdy głos słodko dziękuję i ślę w podziękowaniu wirtualne ciasteczka :)




  

20 komentarzy:

  1. Są takie urocze! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyda się przepis :) matka karmiąca w potrzebie zjedzenia czegoś dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) To te ciasteczka idealnie się nadają - u mnie zniknęły w jeden wieczór ;)

      Usuń
  3. Jak długo można je przechowywać ze względu na użyty dżem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka należy przechowywać suche, bez dżemu, a przekładać najlepiej przed podaniem :)

      Usuń
    2. Mozna zamiast masla margaryne?

      Usuń
    3. Nie polecam, masło istotnie wpływa na smak. W końcu to kruche, maślane ciasteczka :)

      Usuń
  4. Jak one ślicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka piękne a co do konkursu to powodzenia!!!: ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i Tobie również życzę powodzenia ;)

      Usuń
  6. Jakie urocze! Musze spróbować koniecznie je zrobić:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak wycinasz te ciasteczka, a zwłaszcza serduszko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okrąg wycinałam szklanką, a serduszko małą foremką (kupiłam chyba w Empiku). Serduszko musi być oczywiście mniejsze niż szerokość szklanki :) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Świetne są te ciasteczka! *.*
    Bardzo fajnie, że startujesz w Blogu Roku, bo w pełni zasługujesz na nie!
    Twoje zdjęcia i przepisy są fantastyczne, a przede wszystkim niebanalne. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. <3 Bardzo dziękuję! ;* Szkoda tylko, że o tym, kto przechodzi dalej, decydują sms-y, o które trzeba prosić czytelników. Zdecydowanie źle się z tym czuję ;)

      Usuń
  9. Proste, a jakże urocze. I jak zwykle przepiękne zdjęcia
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)