Kto lubi tiramisu łapka w górę! No, no widzę sporo osób :) O przepis poprosiłam moją siostrę, która często przygotowuje tiramisu w domu. Istnieje wiele przeróżnych przepisów na ten włoski deser, tym razem jednak proponuję klasyczne zestawienie - biszkopty nasączone kawą z Amaretto, mascarpone, jajka i kakao. Innymi słowy - pyszności! :)
Składniki na 4 porcje:
500 g serka mascarpone
4 jajka
6 łyżek cukru pudru
1 szklanka mocnej kawy (schłodzonej)
2 łyżki likieru Amaretto
1 duża paczka biszkoptów (najlepiej podłóżnych)
4 łyżki kakao
Jajka myjemy i sparzamy. Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy starannie z cukrem pudrem na jasną masę. Dodajemy mascarpone i miksujemy delikatnie do momentu, aż pozbędziemy się wszelkich grudek. W drugiej misce ubijamy dokładnie na sztywno białka, a następnie łączymy je delikatnie łyżką z masą z mascarpone i żółtkami. Biszkopty moczymy z dwóch stron w kawie połączonej z likierem Amaretto (krótko, by się nie połamały). Układamy biszkopty na dnie pucharków, następnie wykladamy część masy serowej, potem znów warstwa biszkoptów, nasączonych kawą z likierem i kolejna część masy. Pucharki zabezpieczamy folią i wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki. Przed podaniem posypujemy obficie kakao. Smacznego! :)
Nigdy nie jadłam tiramisu, ale widze że to cudowny deser :)
OdpowiedzUsuńMoże więc się skusisz? :)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe :) sama nigdy nie robiłam ale chyba się w końcu skuszę, ponieważ bardzo lubię :D
OdpowiedzUsuńLooks incredibly good! Yummy!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Warto spróbować ;)
OdpowiedzUsuń