Ciasta, które tak przyjemnie pachnie już przy samym zagniataniu, dawno nie robiłam. Elastyczne w trakcie przygotowania, pięknie pachnące serkiem waniliowym, o niezwykle ponętnym kształcie :) Dziecinnie proste, smaczne i bez jajek, trochę przypominające z wyglądu śniadaniowe bułeczki :) Przepis znalazłam u Kasi z bloga Bake&Taste. Warto spróbować! :)
Składniki (użyłam blaszki o wymiarach 28 cm x 18 cm,
można użyć też większej - 25 cm x 36 cm):
można użyć też większej - 25 cm x 36 cm):
3 szklanki mąki
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
200 g waniliowego serka (np. Danio)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
4 jabłka (bądź 6, jeśli użyjemy większej formy)
Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, szczyptę soli i całość mieszamy. Następnie dodajemy serek waniliowy i łączymy łyżką. Na koniec dokładamy masło, siekamy nożem, a potem całość zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą rozwałkowujemy na wielkość naszej formy. Pierwszą część przekładamy na dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, przecinamy na pół i pozbywamy się łyżeczką gniazd nasiennych. Układamy na cieście obok siebie jabłka, zaokrągloną częścią do góry. Na koniec przenosimy drugą część rozwałkowanego ciasta i przykrywamy nią jabłka, delikatnie dociskając. Jeśli zostało Wam odrobinę ciasta (mi zostało, bo korzystałam z mniejszej formy), można dołożyć je na brzegi. Jabłecznik pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45-50 minut. Gdyby zarumienił się zbyt szybko, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)
źródło: Bake&Taste / kolorowepapilotki.blogspot.com
Jaki smakowity ten jabłecznik, bardzo atrakcyjna forma ciasta :)
OdpowiedzUsuńGenialne! <3
OdpowiedzUsuńPychotka ;D
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł.Takiego jabłecznika jeszcze nie jadłam, a ciężko byłoby odmówić ;)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.
OdpowiedzUsuńPomysłowy i apetyczny! :)
OdpowiedzUsuńPiekłam niedawno jabłecznik, ale jutro spróbuję tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, może również się przełamię i spróbuję coś upiec na Święta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.eva-style.blogspot.com
Uroczy ten jabłecznik! : )
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo mi się podoba.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na jabłecznik. Muszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Świetny przepis, niedługo wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpolecam! robię po raz trzeci i wyszło znowu idealnie ;))))
OdpowiedzUsuńgosia ;)
Witaj Paulinko !
OdpowiedzUsuńJak zobaczylam Twoje buleczki jablkowe to od razu pomyslalam ze musze je zrobic natychmiast i tak oczywiscie bylo.
Wyszly przewspaniale, przepyszne. To juz zreszta nie pierwszy przepis od Ciebie i za kazdym razem wszystko sie udaje .Przepisy 100% pewne, piekna szata graficzna. Gratulacje !!! Basia
Szalenie się cieszę! :) Pozdrawiam ciepło :)
UsuńTak jak szybko je zrobilam ,tak szybko znikly.Jutro robie ponownie tylko jablka dodatkowo posypie cynamonem. Jeszcze raz wielkie dzieki za to ......ze jestes .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam rowniez. Basia
Wczoraj zrobiłam ten obłędny jabłecznik. Wyszło pysznie. Wszystkim smakowało zwłaszcza, że jedliśmy jeszcze ciepłe. I posypałam jabłka cynamonem. Cuuudo. Dziękuję za przepis. Poszedł do kajecika. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń