sobota, 9 listopada 2013

Jabłecznik na serku waniliowym (bez jajek)


Ciasta, które tak przyjemnie pachnie już przy samym zagniataniu, dawno nie robiłam. Elastyczne w trakcie przygotowania, pięknie pachnące serkiem waniliowym, o niezwykle ponętnym kształcie :) Dziecinnie proste, smaczne i bez jajek, trochę przypominające z wyglądu śniadaniowe bułeczki :) Przepis znalazłam u Kasi z bloga Bake&Taste. Warto spróbować! :)



Składniki (użyłam blaszki o wymiarach 28 cm x 18 cm,
można użyć też większej - 25 cm x 36 cm):

3 szklanki mąki
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
200 g waniliowego serka (np. Danio)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
4 jabłka (bądź 6, jeśli użyjemy większej formy)


Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, szczyptę soli i całość mieszamy. Następnie dodajemy serek waniliowy i łączymy łyżką. Na koniec dokładamy masło, siekamy nożem, a potem całość zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą rozwałkowujemy na wielkość naszej formy. Pierwszą część przekładamy na dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, przecinamy na pół i pozbywamy się łyżeczką gniazd nasiennych. Układamy na cieście obok siebie jabłka, zaokrągloną częścią do góry. Na koniec przenosimy drugą część rozwałkowanego ciasta i przykrywamy nią jabłka, delikatnie dociskając. Jeśli zostało Wam odrobinę ciasta (mi zostało, bo korzystałam z mniejszej formy), można dołożyć je na brzegi. Jabłecznik pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45-50 minut. Gdyby zarumienił się zbyt szybko, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)



18 komentarzy:

  1. Jaki smakowity ten jabłecznik, bardzo atrakcyjna forma ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł.Takiego jabłecznika jeszcze nie jadłam, a ciężko byłoby odmówić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam niedawno jabłecznik, ale jutro spróbuję tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale, może również się przełamię i spróbuję coś upiec na Święta :)



    Pozdrawiam!






    www.eva-style.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Uroczy ten jabłecznik! : )
    Przepis bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały pomysł na jabłecznik. Muszę koniecznie wypróbować!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis, niedługo wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. polecam! robię po raz trzeci i wyszło znowu idealnie ;))))
    gosia ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj Paulinko !
    Jak zobaczylam Twoje buleczki jablkowe to od razu pomyslalam ze musze je zrobic natychmiast i tak oczywiscie bylo.
    Wyszly przewspaniale, przepyszne. To juz zreszta nie pierwszy przepis od Ciebie i za kazdym razem wszystko sie udaje .Przepisy 100% pewne, piekna szata graficzna. Gratulacje !!! Basia

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak jak szybko je zrobilam ,tak szybko znikly.Jutro robie ponownie tylko jablka dodatkowo posypie cynamonem. Jeszcze raz wielkie dzieki za to ......ze jestes .
    Pozdrawiam rowniez. Basia

    OdpowiedzUsuń
  12. Wczoraj zrobiłam ten obłędny jabłecznik. Wyszło pysznie. Wszystkim smakowało zwłaszcza, że jedliśmy jeszcze ciepłe. I posypałam jabłka cynamonem. Cuuudo. Dziękuję za przepis. Poszedł do kajecika. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)