poniedziałek, 20 stycznia 2014

Bezglutenowe ciasto czekoladowe (bez mąki)


Jak dla mnie to perfekcyjne ciasto czekoladowe. Mi najlepiej smakuje jeszcze ciepłe - wtedy jest najbardziej wilgotne. Charakterystyką ciast bez mąki jest to, że po wyciągnięciu z piekarnika nieco opadają, tworząc miejsce na ulubione dodatki np. bitą śmietanę lub owoce (idealnie pasują tu truskawki albo wiśnie). Ciasto ma chrupiący wierzch i wilgotny środek, przypominający nieco brownie. Bardzo polecam!

Składniki (tortownica 20 cm):

150 g masła
200 g deserowej czekolady 
150 g brązowego cukru
5 jajek
szczypta soli

Masło i połamaną w kostki czekoladę umieszczamy w garnuszku - całość roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy do żółtek partiami masę czekoladową - miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo ubite białka, mieszając już delikatnie łyżką. Przekładamy od razu do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 55 minut (ciasto pozostanie wilgotne, więc nie sprawdzamy patyczkiem). Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto opada, tworząc miejsce na ulubione dodatki. Można podawać z ubitą śmietanką i owocami (wiśniami lub truskawkami) albo ulubionymi lodami. Smacznego! :)


26 komentarzy:

  1. Już wyobrażam sobie jego smak na ciepło z gałką lodów waniliowych ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obłęd! :) Jeszcze tylko świeżych truskawek mi brakuje ;)

      Usuń
    2. O tak ale tych Polskich ! Bo te Chińskie smakują jak woda :(

      Usuń
    3. Oczywiście - zdecydowanie naszych :)

      Usuń
  2. Podobno dziś jest najbardziej depresyjny dzień w roku, to takie ciasto by wszystkim się przydało na poprawę humoru. A jak wiadomo czekolada wpływa na nastrój, no przynajmniej mój :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blue Monday - racja ;) Czekolada najlepsza na smutki :)

      Usuń
  3. Czysta rozkosz dla podniebienia. Czekoladoholicy będą w niebie, a reszta... reszta wpędzi się w to słodkie uzależnienie choć na tę chwilę. :)
    Wspaniałe ciasto i równie udane zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego ciacha jeszcze nie widziałam. Czytając tytuł wyobrażałam sobie czego użyłaś zamiast mąki z glutenem - ryżowej, kukurydzianej, a może jakiś płatków, kaszy? A tu zaskoczenie - nie ma niczego! :)
    Spróbowałabym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Cieszę się w takim razie, że zaskoczyłam :) Ciasto jest pyszne - zapewniam :)

      Następnym razem spróbuję przygotować ciasto czekoladowe z mielonymi migdałami - ciekawe czy będzie równie dobre jak to :)

      Usuń
    2. Pyyyszne to mało powiedziane!!!!! reeee weeee laaaa cjaaaa!!!:)

      Usuń
  5. Smacznie wygląda. :) I jak ładnie przystrojone!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciacha z chrupkim wierzchem. Ach, pyszne musiało być<3

    OdpowiedzUsuń
  7. No po prostu... łał! W najbliższym czasie spróbuję tego cuda, nie ma wyjścia : )

    OdpowiedzUsuń
  8. I to jest ciasto, proste, delikatne z możliwością udekorowania w dowolny sposób, uwielbiam takie przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda świetnie, aż chce się zjeść całe! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis! :) Chciałabym zadać Ci dwa pytania: czy ciasto można upiec w foremkach na muffinki i w ten sposób, z podanego przepisu, uzyskać pyszne spody do babeczek? :) I jeszcze jedno: jakie wymiary ma forma, której użyłaś? Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że to ciasto nie sprawdzi się jako spody do babeczek, choć próbować zawsze można ;) Jest napisane w przepisie - użyłam formy 20 cm :) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Chrupiacy wierzch z ubita śmietanka... Raj dla moich oczu :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne ciasto...wczoraj upiekłam, a dziś powstrzymuję się siłą woli (ledwo ledwo) przed zjedzeniem ostatniego kawałka, który zostawiłam dla lubego :D.
    Ciasto wilgotne, delikatne...takie piankowate...rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziś nadszedł dzień na jego wykonanie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować! ;)

      Usuń
    2. Wyszło boskie wtedy, dlatego dziś znowu je robię :D

      Usuń
  14. Rewelacyjne!!!! Pyyyyszne! Jestem bezglutenem, to ciasto przywróciło mi wiarę w to,ze mogę jeść pyszne ciacho czekoladowe bez konsekwencji;) a na dodatek, szybko i prosto można zrobić. Zawsze wychodzi;)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)