Dawno nie było u mnie propozycji na pyszne, słodkie śniadanie. Ostatnio przygotowałam smaczny krem czekoladowo-orzechowy do pieczywa. Niby zwykłe smarowidło, ale jego zrobienie sprawiło mi niesamowitą frajdę :) Polecam szczególnie fanom Nutelli i oczywiście czekolady :)
Składniki:
100 g mlecznej czekolady
60 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
1 szklanka mleka
200 g orzechów laskowych
Orzechy wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 12 minut*. Następnie przekładamy gorące orzechy na ściereczkę, zawijamy i pocieramy, pozbywając się w ten sposób skórki. Wkładamy oczyszczone orzechy do melaksera i miksujemy do momentu aż masa zrobi się płynna i gładka. Mleczną i gorzką czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w garnuszku - podgrzewamy całość na małym ogniu do roztopienia czekolady i masła. Wlewamy do orzechów i całość miksujemy przez chwilę do połączenia. Przelewamy krem do słoiczków i wkładamy do lodówki, by nabrał odpowiedniej konsystencji (najlepiej na całą noc). Podajemy z ulubionym pieczywem, a przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
* można orzechy także podprażyć na suchej patelni przez kilka minut
* można orzechy także podprażyć na suchej patelni przez kilka minut
Uwielbiam wszelkie smarowidła kanapkowe ! :D
OdpowiedzUsuńPycha ;)
Czuję, że to jest jeszcze lepsze niż nutella! Nie tylko pod względem jakości... :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne zdjęcie prawie dostałam ślinotoku;)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła takie pyszności:)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy taki krem przetrwał by u mnie na posmarowanie pieczywa, zjadłabym od razu :)
OdpowiedzUsuńZawsze uwielbiałam wyjadać Nutellę ze słoika łyżeczką :)
Z pewnością Twój krem smakuje jeszcze lepiej niż nutella :)
OdpowiedzUsuńJaaakie to musi być pyszne<3
OdpowiedzUsuńnie lubię nutelli, ale...sklepowej. ta domowa, tym bardziej w takim wydaniu zasmakowałaby mi pewnie w 100% , bo wygląda rewelacyjnie! najlepsze wyroby = domowe, nic nie zmieni tego zdania :)
OdpowiedzUsuńOjej jakie pyszności <3
OdpowiedzUsuńWygląda jak kupna, a w smaku pewnie lepsza : )
OdpowiedzUsuńO mniaaami, to musi być pyszne:))
OdpowiedzUsuńCudowny przepis i cudowny blog :D
OdpowiedzUsuńNutella własnej roboty palce lizać ! :)
OdpowiedzUsuńCudownie! Musze wypróbować! jak najszybciej :)
OdpowiedzUsuń" 200 g orzechów włoskich" a nie laskowych?
OdpowiedzUsuńDzięki za czujność, oczywiście chodziło o laskowe :)
Usuń