Gdy tylko miałam już włożyć misę do zamrażarki, by schłodziła się przed robieniem domowych lodów, diametralnie zmieniła się pogoda. Jest na tyle zimno i nieprzyjemnie, że dzisiaj wolę od lodów sięgnąć po kawałek jogurtowego ciasta z rabarbarem. Do jego wykonania nie potrzebujemy nawet miksera :) Pamiętajcie tylko o tym, by użyć składników w temperaturze pokojowej.
Składniki
(blaszka o wymiarach ok. 28 cm x 18 cm - może być też trochę większa):
(blaszka o wymiarach ok. 28 cm x 18 cm - może być też trochę większa):
4 jajka
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
150 ml oleju
2 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, jogurt i olej umieszczamy w jednej misce i mieszamy rózgą kuchenną. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia - mieszamy. Zawartości obu misek łączymy następnie łyżką. Przelewamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojony na kawałki rabarbar (można opruszyć go wcześniej delikatnie mąką). Pieczemy ciasto w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka). Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Cudownie puchate :)
OdpowiedzUsuńCiasta jogurtowe są przepyszne i mnie smakują z każdymi owocami, z rabarbarem musi być świetne; )
OdpowiedzUsuńWyszło pięknie :) takie proste ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
na lody jeszcze przyjdzie czas, tymczasem można zachwycać się ciachem :)
OdpowiedzUsuńRobisz cudowne słodkości, a do tego masz niesamowity gust i oko fotografa! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo mi milo! :)
UsuńWygląda cudownie! ; )
OdpowiedzUsuńMagiczne zdjęcia!
Uwielbiam :) już wkrótce mają przyjść upały, będziemy robić lody ! :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto, bo po sezonie rabarbaru można dorzucić do niego inne owoce :) pycha!
OdpowiedzUsuńbuuu z zewnątrz cudo ale w środku zakalec why oh whyyyyy???????
OdpowiedzUsuńMoże zostało dodane zbyt dużo rabarbaru?
UsuńMąki 2 i pół szklanki ? :)
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńCzy mogę dać kefir lub maslanke zamiast jogurtu i czy mogą być owoce mrożone zamiast rabarbaru?
OdpowiedzUsuńDziękuję z góry za odp. 😊
Można spróbować, pozdrawiam!
Usuń