wtorek, 27 maja 2014

Jogurtowe ciasto z rabarbarem






Gdy tylko miałam już włożyć misę do zamrażarki, by schłodziła się przed robieniem domowych lodów, diametralnie zmieniła się pogoda. Jest na tyle zimno i nieprzyjemnie, że dzisiaj wolę od lodów sięgnąć po kawałek jogurtowego ciasta z rabarbarem. Do jego wykonania nie potrzebujemy nawet miksera :) Pamiętajcie tylko o tym, by użyć składników w temperaturze pokojowej.

Składniki 
(blaszka o wymiarach ok. 28 cm x 18 cm - może być też trochę większa):

4 jajka
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
150 ml oleju
2 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g rabarbaru



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, jogurt i olej umieszczamy w jednej misce i mieszamy rózgą kuchenną. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia - mieszamy. Zawartości obu misek łączymy następnie łyżką. Przelewamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojony na kawałki rabarbar (można opruszyć go wcześniej delikatnie mąką). Pieczemy ciasto w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka). Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)




16 komentarzy:

  1. Ciasta jogurtowe są przepyszne i mnie smakują z każdymi owocami, z rabarbarem musi być świetne; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło pięknie :) takie proste ciasta są najlepsze :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na lody jeszcze przyjdzie czas, tymczasem można zachwycać się ciachem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robisz cudowne słodkości, a do tego masz niesamowity gust i oko fotografa! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie! ; )
    Magiczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam :) już wkrótce mają przyjść upały, będziemy robić lody ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne ciasto, bo po sezonie rabarbaru można dorzucić do niego inne owoce :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. buuu z zewnątrz cudo ale w środku zakalec why oh whyyyyy???????

    OdpowiedzUsuń
  9. Mąki 2 i pół szklanki ? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy mogę dać kefir lub maslanke zamiast jogurtu i czy mogą być owoce mrożone zamiast rabarbaru?
    Dziękuję z góry za odp. 😊

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)