Babeczki Renifery
Składniki (na 12 babeczek):
140 g mąki
2 łyżki kakao (dość czubate)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140 g cukru
160 ml mleka
1 laska wanilii
2 jajka
100 g masła
Oraz:
150 g gorzkiej czekolady
12 małych biszkoptów
12 cukierków M&M's w kolorze brązowym lub czerwonym
24 białe drażetki
24 precelki
pisak w kolorze czerwonym
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy. Do mleka dodajemy zierenka z 1 laski wanilii. Masło (miękkie) ucieramy z cukrem. Dodajemy następnie stopniowo jajka, a potem na przemian mąkę (wymieszaną wcześniej z kakao i proszkiem) oraz mleko z wanilią aż do wykorzystania składników (kończąc składnikami suchymi). Przelewamy masę do papilotek (do ok. 3/4 wysokości), wyłożonych w formie na muffiny i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i pokrywamy wierzch babeczek. Na początku przyklejamy biszkopty i oczy z białych drażetek, na których robimy też czarne kropki z czekolady. Na biszkopcie malujemy czerwonym pisakiem uśmiech i przyklejamy nosek (np. na odrobinę lukru). Na koniec przyklejamy kawałki precelków. Gotowe! :)
Jakie one przepiękne! Napisałabym, że aż żal je jeść, ale z drugiej strony... nie można się im oprzeć ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają przecudownie:) Masz talent dziewczyno do ozdabiania!
OdpowiedzUsuńOj tam zaraz talent ;) Dziękuję! ;)
UsuńWołają mnie !!! :)
OdpowiedzUsuńTeż myślałam, czy by ich nie zrobić:) Piękne są!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńnie mam możliwości kupic laski z wanilii w namiejscu,a juz troszke za pozno zeby zamowic je przez internet, mozesz mi powiedziec czym moglabym zastapic ten wspanialy smak ? ;>
OdpowiedzUsuńczyyyy jaki aromat waniliowy wystarczy?
albo jakis inny skladnij,ktory rownie dobrze by smakowal ? :)
Laskę wanilii można łatwo dostać teraz w Lidlu :) Można zastąpić ją też ekstraktem z wanilii albo cukrem z wanilią (prawdziwą).
UsuńZamiast wanilii można dodać też np. łyżeczkę przyprawy korzennej albo cynamonu i wtedy babeczki będą bardziej świąteczne.
Można ewentualnie też ratować się tymi kilkoma kroplami aromatu waniliowego (albo cukrem wanilinowym) ale to już ostateczność, bo to zupełnie nie to samo :)
Świetnie wyglądają i tak też smakują. :)
OdpowiedzUsuń