niedziela, 25 stycznia 2015

Churros z sosem czekoladowym



Churros to hiszpański, bardzo popularny wypiek z ciasta parzonego, często porównywany do naszych faworków czy nawet pączków. Tutaj przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na gorący, głęboki olej. Churros można posypać cukrem pudrem albo drobnym cukrem z dodatkiem cynamonu. Do tego jeszcze sos czekoladowy i jesteśmy w słodkim niebie! Pamiętajcie, że churros najlepiej smakują od razu po usmażeniu (są wtedy chrupiące). Ważna jest też odpowiednia temperatura oleju.

Churros z sosem czekoladowym

Składniki:

200 ml wody
1 1/2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
80 g masła
120 g mąki
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sos czekoladowy:

100 g czekolady 
1/3 szklanki mleka
 (lub więcej/mniej w zależności od preferowanej konsystencji)

Oraz:

Olej do smażenia


W garnuszku umieszczamy wodę, cukier puder, sól i masło - doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy następnie mąkę i energicznie mieszamy łyżką (ciasto powinno być gładkie i łatwo odchodzić od garnka). Ściągamy z ognia. Dodajemy partiami jajka i ekstrakt z wanilii - mieszamy łyżką bądź miksujemy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Olej rozgrzewamy (temp. 175 stopni). Wyciskamy na olej paski ciasta (poszczególne kawałki odcinamy nożyczkami). Smażymy z każdej strony do złotego koloru (przez ok. 2 minuty z obu stron). Usmażone churros odsączamy na papierowym ręczniku. Można posypać cukrem pudrem i podawać z sosem czekoladowym (czekoladę roztopić w mleku nad kąpielą wodną). Najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Smacznego!

źródło: kliknij






  

11 komentarzy:

  1. piękne wyszły! ja z kolei jem churros z lodami waniliowymi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze chciałam spróbować tego przysmaku, a z takim sosem to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy ich nie jadłam, ale wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować zrobić w domu - wykonuje się je bardzo szybko :)

      Usuń
  4. Tak sobie moczyć w tym sosie i jeść i jeść i jeść...Coś mi się wydaję. że zjadłabym ich mnóstwo przy takim założeniu; D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale, mi na nie ochoty narobiłaś ^^ Muszę je kiedyś zrobić, jak na razie miałam okazję je jeść tylko raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne :) Moje pierwsze już zrobione, a zamierzam jeszcze to powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio robiłam je pierwszy raz i zdecydowanie za szybko zniknęły :)
    Wyszły Ci idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam, przypominają mi wakacje;)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)