poniedziałek, 11 maja 2015

Domowe lody waniliowe (bez maszynki i mieszania)





Nie masz maszynki ani czasu, żeby co chwilę mieszać domowe lody podczas zamrażania, aby uniknąć kryształków lodu? Śpieszę więc z przepisem na najprostsze waniliowe lody, które przygotowuje się bez mieszania i maszynki. Potrzebujemy tylko trochę śmietanki, jajka, cukier i aromatyczną laskę wanilii (bądź domowy cukier waniliowy). Jutro ma być podobno piękna pogoda. Niczego nie sugeruję, ale ja idę chyba zrobić kolejną porcję - może tym razem spróbuję w innym wariancie smakowym :)

Domowe lody waniliowe (bez maszynki i mieszania)

Składniki:

300 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
2 jajka (z pewnego źródła, sparzone)
100 g drobnego cukru do wypieków
1 laska wanilii (można zastąpić domowym cukrem z wanilią)


Na samym początku należy przygotować trzy miski. W jednej umieszczamy mocno schłodzoną śmietankę, w drugiej białka, a w trzeciej żółtka. Śmietanę ubijamy. Do żółtek dodajemy ziarenka wanilii i połowę cukru (czyli 50 g) - miksujemy do momentu aż masa będzie jasna i puszysta. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy następnie partiami pozostały cukier (50 g). Zawartości wszystkich trzech misek łączymy łyżką. Masę przekładamy do pojemnika z pokrywką i wkładamy na noc do zamrażarki. Gotowe! :)

inspiracja: kliknij









  

12 komentarzy:

  1. super ! zapisuje do zakładek, czytaj do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie domowe to bym zjadła...<3

    OdpowiedzUsuń
  3. O! bez maszynki takie cuda są możliwe. Świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, te lody wyglądają przepięknie! :)
    Świetny przepis! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam takie, zanim się maszyny do lodów dorobiłam :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bez maszyny też się da i wychodzą pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lody zachęcają swoją prostotą i wygodą wykonania. I oczywiście cudowne zdjęcia :)
    Mam pytanie, czy można je zrobić na truskawkowo? Obecnie sezon w pełni, więc szkoda by był nie skorzystać. Jeżeli można zrobić te lody o smaku truskawkowym, to w jaki sposób ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można :) Truskawki zawierają w sobie dużo wody, więc dałabym ok. 200 g pokrojonych truskawek, które wcześniej bym umieściła z dodatkiem cukru w garnuszku na małym ogniu, by sok nieco odparował.

      Usuń
  8. Lody wyglądają pięknie! Mam małe pytanko, czy dodając pozostałe 50g cukru do białek mam cały czas ubijać czy wystarczy mieszać? :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zajrzałeś do mojego słodkiego królestwa, utkanego przede wszystkim z czekolady. Jeśli nurtuje Cię jakieś pytanie, spodobał Ci się przepis bądź po prostu chcesz zostawić po sobie ślad - pisz śmiało (tutaj albo na maila czekolada.ukane@gmail.com). Za wszystkie wiadomości ślicznie dziękuję i ślę każdemu wirtualny kawałek pysznego, czekoladowego ciacha! :)