Eton Mess to deser, który przygotowuje się w zaledwie kilka minut, co jednak zupełnie nie ujmuje mu smaku. Publikowałam już przepis na klasyczną wersję z truskawkami, ale ta z malinami jest równie pyszna (a może nawet lepsza?) - słodka śmietanka i bezy idealnie kontrastują ze smakiem malin. Moje przepisy z wykorzystaniem tych owoców możecie znaleźć też w najnowszym numerze magazynu Spring Plate. Polecam zajrzeć, bo znajdziecie w nim wiele inspiracji na przeróżne wakacyjne pyszności (zarówno słodkie, jak i wytrawne).
Składniki na 6 porcji:
500 ml
śmietanki 36 proc.
Skórka
starta z jednej dużej cytryny
1 ½
szklanki pokruszonych bez
400 g
malin
2 łyżki
cukru
Maliny
zasypujemy cukrem i rozgniatamy delikatnie widelcem. Śmietankę ubijamy na
sztywną pianę. Dodajemy skórkę z cytryny i pokruszone bezy - całość mieszamy
już łyżką. Przekładamy warstwami do pucharków (śmietanka z bezami, maliny, znów
śmietanka itd.). Ozdabiamy malinami i kawałkami bez. Gotowe! :)
Wersja malinowa brzmi kusząco! Ten deser robiła tylko w wersji truskawkowej ;)
OdpowiedzUsuńMagazyn już przeglądałam i widziałam Twoje słodkie cuda :) Strasznie lubię takie desery ze słoika - pięknie je sfotografowałaś :)
OdpowiedzUsuńŚlicznotki w słoikach: )
OdpowiedzUsuńprzyznam, że nie jadłam jeszcze tego deseru, ale patrząc na Twój, tak pięknie podany, nie mogę długo zwlekać z spróbowaniem - cudny! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna stylizacja, przyjemnie popatrzec :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCudo...wyglada obłędnie dobrze ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :-)
OdpowiedzUsuń