Gdy dostałam kilka dni temu komentarz, w którym czytelniczka prosiła o polecenie jakiegoś dobrego ekstraktu z wanilii, zorientowałam się, że na blogu nie umieściłam jeszcze tak podstawowego przepisu. Warto przygotować ekstrakt waniliowy samodzielnie w domu (jeśli tylko kupimy laski wanilii w dobrej cenie np. ok. 2 zł za sztukę, domowy ekstrakt wyjdzie znacznie tańszy niż ten ze sklepu). Do jego wykonania potrzebujemy jedynie dwóch składników - kilku lasek wanilii i trochę wódki. Ekstrakt nabiera aromatu po kilku tygodniach, więc warto go zrobić już teraz - na Wielkanoc będzie jak znalazł! :)
Domowy ekstrakt waniliowy
Składniki:
3-4 laski wanilii
ok. 200 ml wódki
Oraz:
mała butelka z zamknięciem
(można wykorzystać też tą po alkoholu,
jeśli kupiliśmy wódkę o pojemności 200 ml)
Oraz:
mała butelka z zamknięciem
(można wykorzystać też tą po alkoholu,
jeśli kupiliśmy wódkę o pojemności 200 ml)
Laski wanilii przekroić wzdłuż i włożyć do butelki. Zalać wódką tak, by były w całości pokryte (można ewentualnie przekroić je jeszcze na pół). Zamknąć szczelnie butelkę i odłożyć do kuchennej szafki. Wraz z czasem ekstrakt będzie nabierał aromatu i ciemnego koloru. Raz na jakiś czas należy potrząsnąć butelką.
Ekstrakt jest gotowy do użycia po ok. 4 tygodniach. Po częściowym zużyciu ekstraktu warto uzupełnić poziom wódki. Jeśli zostanie nam jakaś laska wanilii bez nasionek (np. po jakimś wypieku), nie należy jej wyrzucać, a włożyć do butelki. Gotowe!
Ekstrakt jest gotowy do użycia po ok. 4 tygodniach. Po częściowym zużyciu ekstraktu warto uzupełnić poziom wódki. Jeśli zostanie nam jakaś laska wanilii bez nasionek (np. po jakimś wypieku), nie należy jej wyrzucać, a włożyć do butelki. Gotowe!
Taki domowy na pewno pachnie sto razy lepiej niż sklepowy :]
OdpowiedzUsuńciekawe, na pewno dużo zdrowsze:)
OdpowiedzUsuńdobrze wiedzieć, zawsze się zastanawiałam co to jest ten ekstrakt, a to ci alkohol z wanilią ;)
OdpowiedzUsuńPrawda, że banalne? ;)
UsuńPrzyda mi się taka instrukcja;))
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje i miło mi, że mogłam przyczynić się do powstania tego przepisu ;) pozdrawiam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję za zainspirowanie ;) Pozdrawiam!
UsuńPiękny kolor! W pięknej butelce! :)
OdpowiedzUsuńCzy taki domowy ekstrakt ma jakąś datę ważności, czy może stać przez długi czas?
OdpowiedzUsuńSpokojnie może stać kilka lat :)
UsuńKoniecznie muszę przygotować własny :) na pewno przyda się do świątecznych wypieków :)
OdpowiedzUsuń